Allmänning

Vilka djur lever i och av Mangroveskogarna?

Vilka djur lever i och av Mangroveskogarna?

Människor som bor vid mangroven beskriver skogen som både sin marknadsplats och bank. Bland rötterna lever fisk, krabbor och räkor som tjänstgör både som livsmedel och handelsvara. Utan skogen hade kustsamhällena haft stora svårigheter att försörja sig. Men mangroveskogen är mycket mer än så.

Vad används mangrove till?

Den skyddande mangroven med sina labyrinter av rötter och trädstammar fungerar som barnkammare, skydd och skafferi åt fiskar, skaldjur och andra vattenlevande djur. Mangroven är också viktig för många apor, fåglar, reptiler och groddjur.

Vad kan man göra för att motverka avverkningen av mangroveskogar?

De långsiktiga intäkterna från mangroveskog är upp till 70 procent högre än vad man kan få ut av räkodling. Det här gör vi för mangroven: Naturskyddsföreningen arbetar för ett hållbart brukande, förbättrad förvaltning och ökat skydd av kustlandskapet, inklusive mangroveekosystem.

Varför behövs marint liv?

Klimat – oceanerna fungerar som en viktig koldioxidsänka. Havets ger oss fisk och andra värdefulla naturresurser. Kustekosystem som korallrev, sjögräsängar och mangroveskogar utgör ekologiskt viktiga yngelplatser samt skyddar befolkningar mot stormar och kraftiga översvämningar, som vågbrytare och erosionsskydd.

Vad gör fisken för nytta i ekosystemet?

Eftersom mängden fisk högt upp i näringskedjan är så stor har den ofta en mycket stark inverkan på de övriga delarna av näringsväven. Exempelvis kan strömming kraftigt minska mängden djurplankton i havet, vilket i sin tur leder till en ökning av djurplanktonens föda, växtplankton.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med att Mangroveskogarna avverkas?

Mangroven är ett av världens mest produktiva ekosystem. När mangroveskogen huggs ner försvinner alltså viktiga miljöer för många fiskarter. Fiskfångsterna vid kusten minskar och därmed tillgången till mat och inkomst för lokala fiskarfamiljer.

Hur påverkas haven av plast?

Naturen kan inte bryta ner och omhänderta plasten. Istället smulas den sönder och blir till mikroplaster som skadar miljö och djurliv. Mer än 1 miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast som finns i havet.

Vad skulle hända om fiskarna försvann?

– På sikt: Om haven dör så dör vi. Haven producerar hälften av syret vi andas. De tar upp koldioxid och hejdar klimatuppvärmningen. 850 miljoner människors ekonomiska försörjning och tre miljarder människors huvudsakliga proteinintag kommer från haven.

Share this post