Blogga

Var finns datapantbrev?

Var finns datapantbrev?

De flesta pantbrev har lagts om till så kallat datapantbrev. Det innebär att pantbreven numera hanteras elektroniskt och förvaras i dataformat hos Lantmäteriverket i Gävle. Det går att begära utdrag från registret, om man är registrerad ägare till en fastighet eller om man har fullmakt från denne.

Vad är Pantbrevsregistret?

En uppgift i pantbrevsregistret om en inteckning får förenas med en uppgift om vem som har rätt att råda över registreringen (pantbrevshavare). Endast den som har fått tillstånd enligt 14 § får registreras som pantbrevshavare.

Kan man se pantbrev på fastighet?

I Sverige är det Lantmäteriet som ansvarar för pantbrev och inteckningar. Lantmäteriet har information om vilka pantbrev som finns i din fastighet, och via ägararkivet (som är sammanhängande med Lantmäteriet) kan du också få uppgifter om vilka av pantbreven som är obelånade.

Var finns Obelånade pantbrev?

Elektroniska pantbrev För fastighetsägares obelånade pantbrev finns ett elektroniskt ägararkiv som hanteras av Lantmäteriet. Efter avslutat lån flyttar banken eller kreditinstitutet datapantbrevet till ägararkivet istället för att omvandla det till ett skriftligt pantbrev.

Är köpekontrakt offentlig handling?

För att köparen skall kunna ehålla lagfart skall köpekontraktet sändas in till Inskrivningsmyndigheten, för att han efter beviljad lagfart rättsligt kan förfoga över fastigheten, och köpekontraktet blir då med sitt innehåll en allmän handling.

Hur ser man om det finns pantbrev?

På Min Fastighet på Lantmäteriets hemsida kan du ta reda på om det finns pantbrev och inteckningar på din fastighet.

Vad är ett obelånat pantbrev?

När man ska ta ett lån och det sedan tidigare finns obelånade pantbrev som täcker lånebehovet, behövs inget nytt pantbrev. När en fastighet byter ägare, löser den gamla ägaren eventuella lån, får tillbaka sina pantbrev och överlämnar dessa till den nye ägaren som använder dem för sina lån.

Share this post