Blogga

Vad innebar ekonomistyrning?

Vad innebär ekonomistyrning?

Ekonomistyrning innefattar hur olika metoder och verktyg såsom exempelvis planering, budgetering, investeringsbedömning, produktkalkylering, och prestationsmätning används för att organisationer ska uppnå lönsamhet och en god ekonomisk situation (Björksten, 1993, s. 12; Andersson, 2015, s.

Vad innebär direkt styrning?

Direktstyrning innebär att ledningen ger detaljregler för verksamheten (Källström, 1990). verksamheten. Dessa är val av organisation och belöningssystem, det formella styrsystemet samt den informella styrningen (Samuelssons, 1996). En metod är ett redskap, ett sätt att lösa problem och komma fram till ny kunskap.

Vad är ett styrverktyg?

Valet av styrmodell utgår från verksamhetens uppdrag Regeringen beslutar om ledningsform och vem som ska styra myndigheten. Givet detta väljer man hur verksamheten ska styras internt. För att verksamhetsstyrningen ska bli effektiv måste den byggas utifrån myndighetens specifika förutsättningar och behov.

Vad menas med absolut mått?

ett absolut mått som anger hur stort ägarnas kapital är. Se ovan under räntastabilitetsmått. Finansiell anläggningstillgång, En långsiktig tillgång av finansiell art, som tänks stanna i företaget i minste ett år.

Vad är indirekt styrning?

Indirekt ledarskap – att leda genom andra Indirekt ledarskap (IL) är för dig som har en eller flera organisatoriska nivåer mellan dig och medarbetarna. Du kan till exempel sitta i ledningsgruppen eller vara mellanchef. Ledarskapet innebär olika utmaningar och svårigheter beroende på var i organisationen det utövas.

Vad är en icke finansiell budget?

Budgetuppställning tillhör ekonomistyrningen. En traditionell budget innehåller oftast enbart ekonomisk historisk data, det vill säga över saker som redan har hänt. En modernare budget inbegriper planering och uppföljning mot icke-finansiella mål, såsom kvalitet och genomloppstid.

Share this post