Vad kan man göra av halm?
Användning. Halm används framförallt som strö (stoff för urinabsorption) till djur, bland annat hästar och kaniner. Den används också som foder, men innehåller mindre näring än hö. Innan den används på detta sätt brukar den hackas i småbitar, hackelse, i ett hackelseverk.
Vad är det för skillnad mellan hö och halm?
Hö är strån av örter och gräsarter som innehåller ganska mycket näring. Halm är strån av säd (havre, vete och så vidare) och innehåller betydligt mindre näring.
När skördas halm?
Den bör skördas drygt en vecka efter blomning (vid blomning ”ryker” rågen och ”fjäll” hänger ut från axen.) Ett annat tecken för lämplig skördetid är när strået vid ”lederna” (nod) är jämntjock ända in mot noden. Torkning av halmen är viktig och den måste torkas så att den inte möglar.
Hur gör man halm?
Halm är en biprodukt från spannmålsodling (havre, korn, vete, råg, rågvete) och har ett energiinnehåll på runt 6 MJ per kg ts, men innehåller inget smältbart råprotein. Många föredrar havrehalm eller vetehalm, men även kornhalm och råghalm/rågvetehalm kan fungera bra.
Vilken typ av halm till häst?
Havrehalmen är den som hästarna föredrar mest som foder, men även annan halm kan användas. Halm kan användas som både foder, sysselsättning och strö.
Hur skördar man halm?
På betesvallar används skörden till bete. Energivall skördas för användning för bioenergi. Nuförtiden hackas största delen av halmen och återförs till åkern. Skördetröskan kan ställas in på att antingen hacka halmen eller mata ut den i en sträng så att den kan tillvaratas.
Vart får man tag på halm?
Till Halmens hus kan man även vända sig om man vill få tag på halm som byggmaterial.
Vad finns i höet?
Det består av olika växter (oftast gräs, klöver och diverse ärtväxter) som växer upp och sedan skördas. Förr i tiden var det vanligt att man torkade sitt hö på så kallade hässjor, det vill säga en ställning i (vanligtvis) trä som man lägger upp sina skördade växter på för att låta det torka.
Är halm gräs?
Halm är strået på en spannmålsgröda. Det som blir kvar efter att man skördat själva spannmålskärnan (kornen som man kan mala till mjöl). När man tröskar samlar man upp kärnorna medan halmen går igenom maskinen och läggs ut igen på åkern.