Rekommendationer

Vad avses med artificiell insemination AI )?

Vad avses med artificiell insemination AI )?

Artificiell insemination (AI) kan i en del fall användas som ett alternativ till naturlig parning. Exempelvis kan det geografiska avståndet mellan hanhund och tik vara så stort att det utgör ett hinder för naturlig parning.

Vilka två alternativ beskriver tillfällen då artificiell insemination AI inte acceptabel?

Enligt SKKs etiska normer är AI inte acceptabel ”då hund eller tik har sänkt könsdrift eller störd fortplantningsförmåga” eller ”då fysisk sjukdom eller defekt som inte är orsakad av yttre omständigheter hindrar normal betäckning”.

När inseminera häst?

Betäckning eller insemination ska göras när stoet är brunstigt och så nära ägglossningen som möjligt. Ston har en brunstcykel som är ungefär 21 dagar, och ägglossning sker alltså ungefär var tredje vecka. De vanligaste metoderna för att få ett sto dräktigt är naturlig betäckning och insemination.

Vilken ålder para hund?

Enligt Svensk Djurskyddslag får en inte tik paras före 18 månaders ålder. SKKs grundregler som alla medlemmar måste följa säger dessutom att en tik inte får ha sin första kull efter sju års ålder och ingen tik får gå i avel efter fyllda tio år. En tik får under sin livstid maximalt ha fem kullar.

Varför ska man inte betäcka stoet för tidigt på våren?

Tidigt på året, redan i februari och mars, kan ditt sto börja visa brunst. Dessa brunster leder inte alltid till ägglossning. De bästa brunsterna för betäckning brukar vara är under perioden april till juli.

När ska man betäcka ett sto?

Bästa tiden för betäckning är i regel under maj till juni. Det kan vara klokt att i god tid lära sig sitt stos brunstbeteende samt hur länge hon är brunstig. Redan när stoet kommer i den första vårbrunsten är det dags att börja anteckna datum när brunsten börjar och slutar.

Hur Inseminerar man en hund?

Dessutom krävs sperma av god kvalitet och att man använder sig av en bra inseminationsmetod. AI i vagina eller livmoder Man kan inseminera tikar antingen genom att placera (deponera) sperman i främre delen av slidan (vagina), eller i livmodern (intrauterint).

Hur går insemination av hund till?

Insemination med fryst sperma görs efter 2,5–3,5 ovulationsdagar (optimalt), alltid genom att inseminera livmodern. Fast livmoderhalsen har slutit sig förhindrar detta inte att livmodern insemineras med kateter. Artificiell insemination inleds genom att samla sperma från hanen efter att den blivit intresserad av tiken.

Share this post