Frågor

Hur trimmar man utombordare?

Hur trimmar man utombordare?

Sänk fören härifrån lite så att körningen känns stabil. I motsjö sänks fören nedåt så att framfarten blir mjukare. I medsjö och mycket hög motsjö lyfts fören upp lite så att den inte skall dyka. Kör inte båten i hög fart om motorns trim är helt i negativ vinkel, det vill säga med fören nere.

Hur vet jag om jag ska ha kort eller lång rigg på båten om jag har en lång rigg men det skall vara en kort till båten Vad kan jag göra då och hur?

Vilken rigglängd skall jag ha till min båt? Mät båtens akterspegel mellan den övre kanten och spetsen på kölen. Om det är ca 51 cm är det “vanlig” lång rigg. ca 63 cm X-rigg och ca 38 cm är det kort rigg.

Hur ska trimplan monteras?

Placera trimplanen med ytterkanten 7,5 till 10 cm från slaget. På båt med utombordsmotor eller inu-drev skall avståndet mellan drevets centerlinje och trimplanets närmaste kant vara minst 20 cm. På båt med inombordsmotor kan trimplanen placeras var som helst längs akterspegeln.

Hur vet man om båten planar?

Planande båt[redigera | redigera wikitext] Planande båt kallas en båt vars skrov är konstruerat så att båten kan plana, det vill säga att vid en viss hastighet, planingshastigheten, lyfts en större del av skrovet ovanför vattenytan. Det gör att motståndet från vattnet minskar.

Hur tiltar man en båtmotor?

RCarlsson 0. KAN man tilta upp motorn så drevet och proppen inte är i vattnet så ska man göra det… ABSOLUT ! Du behöver då inte bottenmåla motorn/drevet och behöver då bara bekymra dig för skrovet och att det är fritt från alger och havstulpaner…

Hur tar man stora vågor?

Har man vinden i ryggen får man försöka surfa på vågorna köra upp och ned och försöka att inte få en våg in snett från sidan så att man tappar båten. Ett tips är att när det kommer en stor våg: Förvarna besättningen, speciellt om den är lite osäker.

Hur får jag båten att plana?

Trimplan används för att förbättra båtens gångläge och förhindra att båten lutar åt styrbord eller babord. Det ger en stabilare gång och bättre bränsleekonomi. Trimplanen ger också fördelen att lättare få upp båten i planing.

Hur fungerar trimplan på en båt?

Hur planar man en båt?

Om du köper en båt som planar, se till att köra den antingen under eller strax över den så kallade planingströskeln (den fartgräns där båten börjar ta sig upp ur vattnet och ligga lite på ytan). Se till att komma över planingströskeln snabbt och lägg dig sedan i en marschfart som är lagom för din båt.

Share this post