Frågor

Ar krokus perenn?

Är krokus perenn?

Krokusen är perenn, men varje lök ska bara blomma en gång. Det är sidolökar som blommar kommande år. Det finns förvildad krokus i Sverige, men den är inte inhemsk här. Snökrokus och vårkrokus finns till exempel naturaliserade i vårt avlånga land nu.

Får man plocka krokusar?

Får man plocka krokus? Man får alltså inte gräva upp växter, plantor, lökar och rötter, eller annars genomföra sin plockning på ett sätt som skadar växterna. I lagen (12 kap 2a § Brottsbalken) räknas de växter upp som är förbjudna att plocka utan markägarens tillstånd.

Vilken växtfamilj tillhör krokusar?

IrisväxterKrokussläktet / FamiljIrisväxter, kallas ibland även svärdsliljeväxter, är en familj av enhjärtbladiga växter med ett nittiotal släkten med omkring 1 800 arter. Bland irisväxterna finns flera välkända trädgårds- och prydnadsväxter, till exempel arter och hybrider i gladiolsläktet och irissläktet.
Irisväxterna finns över hela världen. Wikipedia

Kan krokus föröka sig?

Dessutom förökar krokus sig med sidoknölar. Det är ju så att krokusknölen är ettårig och dör när den har blommat. Men då har den oftast hunnit producera en eller flera sidoknölar som sedan växer upp till nya krokusar. Gamla krokusbestånd kan därför grävas upp och delas när bladen har vissnat.

När dela krokus?

Fint på trappan och rara krokusar När de blommat över ska jag dela dem och plantera ut lite varstans i trädgården. Ja, nu är krokustiden här och ni kommer bli överösta med bilder på de små raringarna. Jag kan bara inte låta bli att fota dem. Här den tidiga älsklingen ’Cream Beauty’.

Hur förökar man krokus?

Gnugga dem mellan händerna så lossnar fröna lätt. Även om varje frö är mycket litet, så tar det inte lång tid att få ihop stora mängder. En liten burk kan innehålla tiotusen frön! Snökrokus kan även förökas genom att man delar knölarna – men den frösådda metoden ger mer.

Share this post