Allmänning

Varifran importerar vi vattenmelon?

Varifrån importerar vi vattenmelon?

Svenska samt import från Europa, Afrika och Latinamerika.

I vilket land växer vattenmelon?

Botanister har hittat vilda förfäder till vattenmelonen som fortfarande växer i Kalahariöknen i södra Afrika. Till Europa kom den via Egypten för att idag odlas framförallt i Medelhavsområdet. Med rätt förutsättningar går det dock bra att odla vattenmelon även i våra breddgrader.

Hur produceras vattenmelon?

Vattenmelon är en ettårig slingrande växt, med en förgrenande stam som kan bli 3 meter lång. Vita eller gula blommor växer i bladvecken. Som vild blir frukten cirka 2 dm lång, men odlade blir vanligen 3-4 decimeter. Små vattenmeloner kallas i USA ibland för ”icebox melons” för att de får plats i en kylväska.

Hur transporteras meloner?

Svenska transportörer hämtar i Holland men det blir en extra kostnad, tillägger Ola Roos. Stora beställningar av exempelvis meloner betyder helbil vilket blir billigare. När en transport måste brytas ned i två eller tre transporter blir det dyrare samtidigt som det inverkar på kvaliteten.

Hur transporteras vattenmeloner?

Vattenmeloner som transporteras i lös vikt ska hållas skilda från fordonets golv och väggar med hjälp av lämpliga skyddsmaterial som ska vara nya och rena och som inte överför onormal smak eller lukt. Vattenmelonerna får presenteras på följande sätt: • I förpackningar, även i lådor med stor volym.

Var kommer melon från?

Melonen kan spåras så långt tillbaka som till de egyptiska faraonerna. Varifrån melonen härstammar är inte helt fastslaget, men eftersom vattenmelonkärnor har hittats i Tutankhamons egyptiska gravkammare tror man att den saftiga frukten har sitt ursprung i Afrika och Asien.

Hur fraktas vattenmelon?

Hur lång är världens största vattenmelon?

Nästa gång du bär hem en tung vattenmelon kan du tänka på att världens största vattenmelon, enligt Guinness rekordbok, vägde hela 159 kg. Det är givetvis allt vatten i melonen som gör att den är så tung men även det tjocka skalet väger en del.

Share this post