Populära

Hur langt foderror?

Hur långt foderrör?

Vid små jorddjup är det extra viktigt att borra ner foderrören djupt i berg eftersom risken för förorening i allmänhet ökar med minskat jorddjup. Normbrunn -16 föreskriver därför att minsta antal meter foderrör från markytan räknat är 6 meter.

Hur djup Energibrunn?

Hur djupt ska ett borrhål för bergvärme vara? Borrhålets djup avgörs av flera olika faktorer, berggrundens nivå naturligtvis, men också vilka effektbehov hålet ska klara. Hålet får därför inte underdimensioneras och djupet varierar mellan cirka 70–200 meter och borrhålets diameter är 110–140 mm.

Hur mycket foderrör ingår?

Kostnaden för foderrör brukar vara mellan 500 och 900 kronor per meter. Och enligt reglerna för Normbrunn-16 ska det vara minst 6 meter foderrör när man borrar för bergvärme. Foderrören är sammansvetsade stålrör som isolerar marken.

Vad är ett foderrör?

Foderrör är till för att skydda borrhålet mot att jordlagren rasar in. Dessutom hindras ytvatten från att tränga ner och förorena grundvattnet. Rören tillverkas vanligen av stål (plaströr förekommer) i längder om 3 m resp. 6 m.

Hur djupt borrhål har jag?

Djupet på borrhålet bestäms enligt flera faktorer, men den brukar ligga mellan 100 och 250 meter. Det är extremt viktigt att borrhålet dimensioneras korrekt, för att energiutvinningen ska vara tillräckligt stor för att klara av husets värmebehov. Vid dimensionering av borrhål för bergvärme beaktas följande punkter.

Hur djupt kan man få borra för bergvärme?

Borrdjup för bergvärme För att kunna utvinna tillräckligt med energi måste hålet ha ett aktivt borrdjup på mellan 100 och 200 meter, ibland ännu mer. För att få ut mer värme kan man ibland behöva borra två borrhål som kopplas samman.

Kan man borra efter vatten och bergvärme samtidigt?

Det går att borra en grund brunn djupare, men borrföretag brukar inte rekommendera detta eftersom riskerna att skada utrustningen är större. Det är möjligt att utvinna dricksvatten och bergvärme ur samma brunn samtidigt.

Share this post