Allmänning

Var kan man hitta Pantburkar?

Var kan man hitta Pantburkar?

Be kommunen om lov att ställa ett kärl för importburkar och pant vid återvinningsstationen. Leta efter pant i papperskorgar, i vägdiken eller liknande och gör samtidigt en insats för vår natur. Annonsera i lokalpressen eller dylikt om att man gärna får skänka burkar och flaskor till er för att stötta er verksamhet.

Hur fungerar pantsystemet i Sverige?

Pant betyder att du, i samband med att du köper av en dryck, lånar en burk eller en PET- flaska mot en avgift. Avgiften betalas sedan tillbaka när du lämnar tillbaka burken eller flaskan, dvs när du pantar den i pantautomaten.

När kom pantsystemet?

Sverige är ett föregångsland när det gäller pantning. Redan 1984 infördes pant på aluminiumburkar. Tio år senare började pantsystemet för PET-flaskor. Idag pantas runt 85 procent av alla aluminiumburkar och PET-flaskor.

Hur får man tag i pant?

Målet är att så många flaskor och burkar som möjligt ska tas om hand på ett bra sätt. Därför får de som lämnar in tomma plastflaskor eller metallburkar en pant för det i form av pengar. Hur mycket pengar man får i pant står på pantmärket på förpackningen.

Hur mycket kan man tjäna på att samla pant?

En nyhet för burksamlarna kan vara att panten från burkarna och flaskorna som de samlar är en inkomst. – Du får tjäna 17.399 kronor per år utan att betala skatt. Är det så att du försörjer dig på det här då ska du tala om det.

Får butiker betalt för pant?

Ja. Systemet med pant är frivilligt och det är upp till varje butik att bestämma vilka begränsningar de vill ha när det kommer till utbetalning av pant. Vissa butiker betalar ut i kontanter medan andra väljer att ge kunderna ett tillgodokvitto att handla för i butiken.

Vem betalar för panten?

Konsumenterna betalar pant till butiken när de köper produkten och får tillbaka panten av butiken när de lämnar tillbaka den tomma förpackningen. När producenten eller importören säljer sina artiklar till butiken läggs panten på priset.

Hur länge har man kunnat panta i Sverige?

Panta, en självklarhet Sverige har vi sedan länge haft möjlighet att panta. Pant infördes på burkar för 35 år sedan och på PET-flaskor har vi haft pant i 25 år.

Share this post