Allmänning

Varfor vill man overlata skuldebrev?

Varför vill man överlåta skuldebrev?

Anledningen härtill är att olika personer har olika betalningsförmåga och en borgenär måste givetvis veta vem det är som står i skuld till honom. En borgenär kan däremot alltid överlåta ett skuldebrev, även utan gäldenärens samtycke. För en gäldenär anses det inte spela någon roll till vem skulden betalas.

Kan man överlåta fordran?

En fordran är ett krav men ses också som ett ekonomiskt tillgodohavande för borgenären. Borgenären kan överlåta sin fordran till någon annan, vilket kallas cession. Gäldenären får däremot inte överlåta sin skuld till någon annan utan borgenärens godkännande.

Kan gäldenär överlåta skuldebrev?

Ett enkelt skuldebrev fungerar endast som bevis på fordrans existens och betraktas inte som ett värdepapper. Ett enkelt skuldebrev kan överlåtas, vid en överlåtelse så bör gäldenären meddelas (denuntiation) att det har skett en överlåtelse.

Kan en gäldenär sälja sin skuld?

Den som är skyldig att utföra prestationen kallas gäldenär. En fordran är ett krav men ses också som ett ekonomiskt tillgodohavande för borgenären. Borgenären kan överlåta sin fordran till någon annan, vilket kallas cession. Gäldenären får däremot inte överlåta sin skuld till någon annan utan borgenärens godkännande.

Vad gäller vid enkelt skuldebrev?

Enkla skuldebrev används främst när både långivaren och låntagaren är privatpersoner. De är alltid utställda till en specifik namngiven person. Det ska tydligt framgå vem som är låntagare och vem som är långivare i brevet. Enkla skuldebrev är inte avsedda att överlåtas, men det är möjligt.

Varför överlåter företag sina skuldebrev till finansbolag?

Det är nämligen ganska vanligt att banker och finansbolag överlåter sina fordringar på privatpersoner till andra bolag. Det beror på att fordringar på privatpersoner är förenade med en relativt stor risk. En del låntagare är sena med sina betalningar medan andra helt underlåter att betala räntor och amorteringar.

Share this post