Rekommendationer

Varfor blommar Radisorna?

Varför blommar Rädisorna?

Rädisor är mycket känsliga för klimatförändringar och de vill ha en jämn tillgång till vatten. Om de torkar ut eller utsätts för ett plötsligt temperaturfall går de lätt i blom. De kan även gå i blom om de står för tätt och inte gallrats eller om man inte skördar dem i tid.

När ska rädisor skördas?

Beräkna att det tar ca 3-5 veckor från sådd till skörd. För en lyckad sådd, följ anvisningen på fröpåsen. Vattna dina rädisor regelbundet annars blir rädisorna lätt träiga och torra av torka. Rädisornas jord bör vara porös och mullrik för att de ska utvecklas bra och få tillräckligt med fukt och näring.

När ska man odla rädisor?

Rädisor och rättikor kan odlas tillsammans med de flesta växter, men ogillar isop. SÅDD: Så glest 1-2 cm djupt när jorden reder sig på friland, i växthus och bänkar. Utvecklingstiden är kort (4-6 veckor). Så därför i omgångar med några veckors mellanrum ända fram till augusti-september.

Hur lyckas man med rädisor?

Vattna dina rädisor regelbundet annars blir rädisorna lätt träiga och torra av torka. Rädisornas jord bör vara porös och mullrik för att de ska utvecklas bra och få tillräckligt med fukt och näring. Då smakar de också bättre, brist på vatten gör rädisorna hårda och beska i smaken.

Kan man odla rädisor i kruka?

Man kan odla rädisor i det mesta; krukor, sålådor, pallkrage och i kökslandet förstås. Perfekt för balkongodling. Samodla gärna med långsamma kulturer som kålväxter eller tomater. Jorden behöver vara minst 5 grader varm för att fröet inte ska ruttna.

Vilken jord till rädisor?

Rädisor växer bäst i svagt sura eller neutrala, mullrika jordar och behöver mycket fukt. I alltför torr mark blir rädisorna lätt bittra och träiga, och i en kompakt jord kan knölarna deformeras.

När ska man odla rädisa?

Om du sätter fröerna med 1-2 cm mellanrum så slipper du gallra. Så rädisa lite åt gången varannan vecka, så har du rädisor under hela sommaren (med undantag kring högsommar). Rädisans frön sås så tidigt som möjligt i maj, när jorden har rett sig (går lätt att gräva i och fastnar inte på spaden).

Hur ska man förvara rädisor?

Rädisor håller längre utan den gröna blasten. Nyp av bladen, skölj rädisorna och förvara dem i en lufttät behållare i kylskåpet. Då håller de i ungefär en vecka.

Hur mycket vatten behöver rädisor?

Vattna: Ge 1 dl vatten per planta vid varje vattning. Rädisor blir beska om de får för lite vatten.

Hur stor kruka till rädisor?

– Växter med stort rotsystem, exempelvis potatis och tomater, kräver mycket jord och stora och djupa krukor för att trivas och utvecklas. Krukan bör vara 30 till 40 centimeter djupa, jämfört med exempelvis örter, jordgubbar och rädisor som endast behöver krukor med 10 till 15 centimeters djup.

Kan man odla rädisor inomhus?

Rädisor går utmärkt att odla inomhus. Det man ska tänka på är att inte sätta fröna för tätt, då har rädisorna inte möjlighet att växa sig stora. Det går att använda sig av extrabelysning eller se till att plantorna står ljust.

Share this post