Populära

Hur lang ar Kortrigg?

Hur lång är Kortrigg?

Mät båtens akterspegel mellan den övre kanten och spetsen på kölen. Om det är ca 51 cm är det “vanlig” lång rigg. ca 63 cm X-rigg och ca 38 cm är det kort rigg.

Vad är många timmar på en båtmotor?

– Det varierar mellan olika drevtillverkare, säger Bengt. Om det finns information om hur många timmar motorn har gått är det bra. Vill det sig illa kan den ha gått 5 000 timmar och kan då vara använd som fiskebåt eller taxibåt, vilket kan säga en del om skicket och slitage på både motor och båt.

Hur ofta servar man en båtmotor?

kör man tre timmar om året räcker väl ett oljebyte vartannat år om motorn hänger på båten utomhus,tändstift ca 300timmar ,växelhusolja koll o kanske byte,är motorn ute om vintern bör man spruta in fogging oil i cylindrarna mot kondens o rost,tappa ur bensin i öppna tankar mm,men du har rätt en del servar väl mer eller …

Hur stor motor kan jag ha på min båt?

En liten 2 hk utbor- dare kan räcka i svag vind, men en 9,9 hk kan behövas i hård vind eller hög sjö. Eller när båten skall bromsas upp i kraftig medsjö. på mellan 2,5 och 9,9 hk på en cirka 1 000 kg tung snipa från Crescent.

Vad är riggen på en båtmotor?

Kort rigg innebär att motorn är anpassad för en akterspegel som är ca 15 tum (38-42 cm) hög. Lång rigg innebär att utombordaren är anpassad för en akterspegel som är ca 20 tum (51 cm) hög. Man mäter akterspegeln från toppen av motorfästet (där man hänger motorn) till botten på båten.

Vad är marschfart båt?

Marschfarten är den fart man vanligen åker i. Vilken fart det är beror på kombinationen båt och motor. Vid marschfart går båten bra i sjön och den förbrukar lite bränsle. Motorn går också på ett varvtal som den klarar under lång tid.

Hur många hk på båt?

Finns det någon regel för hur många hästkrafter man minimalt behöver för respektive båtvikt? Eller hästkraft per kilo. Om min båt väger 135 kg och den går skapligt fort med en motor på 6 hk så får jag det till 135/6=0,04 hk/kilo. För en båt med en vikt på 250 kg får jag då 250 * 0.04 = 10 hk.

Hur är en båtmotor uppbyggd?

Principen och konstruktionen påminner om ångmaskinen dvs att gas med högt tryck, innestängd i en cylinder, skjuter i väg en kolv, som via en vevstake driver runt vevaxeln. Tillförsel och bortförande av gaserna sker genom något sorts ventilsystem. I en förbränningsmotor sker förbränningen inuti själva motorn.

Vad är många timmar på en utombordare?

Share this post