Blogga

Hur kan man definiera avfall?

Hur kan man definiera avfall?

Avfallsbegreppet har en vid tillämpning. Med avfall menas alla föremål eller ämnen som innehavaren vill göra sig av med eller är skyldig att göra sig av med.

Vad klassas som restavfall?

Restavfall är det avfall som blir kvar efter du har sorterat ut förpackningar, matavfall, grovavfall, elavfall och farligt avfall.

Är restavfall och brännbart samma sak?

Hushållens mat- och restavfall kan samlas in som en blandad fraktion avsedd för energiåtervinning eller delas upp i en matavfallsfraktion och en brännbar fraktion. Avfallet samlas då vanligen in i separata kärl, ett för matavfall och ett för brännbart avfall.

Vilket av följande avfall räknas som farligt avfall?

Vad räknas som farligt avfall?

  • Sprayburkar som hårspray, spraydeodorant och aerosolspray.
  • Bekämpningsmedel, insektsspray, träskyddsmedel och ogräsmedel.
  • Färg-, lack- och limrester (även vattenlöslig färg), burkar med intorkad färg, penslar och rollers med rester av olje- och lackfärg.

Vad är definitionen på farligt avfall?

Till farligt avfall räknas allt som kan vara giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, miljöfarligt, smittförande eller brandfarligt. I ett vanligt hushåll kan det handla om exempelvis kemikalier, färger, lösningsmedel, läkemedel och växtskyddsmedel.

Vad är bygg och rivningsavfall?

Bygg- och rivningsavfall kommer främst från bygg-, rivnings- eller anläggningsarbeten inklusive uppgrävda massor från förorenade markområden.

Hur sortera byggavfall?

De material som ska sorteras är i minsta fall trä, mineraler (betong, tegel, keramik eller sten), metall, glas, plast, gips och brännbart. – Tidigare var det möjligt att t ex ta hem en container för blandat avfall. Detta går inte längre i och med kravet på utsortering.

Är sopor farligt?

Det finns en risk att behållare åldras och börjar läcka. Små barn kan råka komma åt farliga ämnen: en enstaka klunk kan ge allvarliga skador. Oljerester, exempelvis indränkta trasor, kan självantända och sprayburkar kan explodera om de står varmt.

Share this post