Allmänning

Kan man fa studiebidrag om man har skuld hos CSN?

Kan man få studiebidrag om man har skuld hos CSN?

Det innebär att du måste ha betalat alla dina årsbelopp till och med året innan det år du söker studiemedel för. Du kan inte få studiemedel om du har obetalda återkrav för mer än ett kalenderhalvår. Om det finns synnerliga skäl kan du få studiemedel även om du inte skött återbetalningen.

Vad händer med CSN om man blir sjukskriven?

CSN kan skriva av lånedelen i studiemedlen efter 30 dagars karenstid. Det innebär att om du är sjuk i mer än 30 dagar behöver du inte alltid betala tillbaka det lån du får från och med sjukdag 31. Om du är sjuk mer än en gång inom 20 dagar får du inte någon ny karenstid.

Vad händer om man blir sjukskriven under studier?

Du som både arbetar och studerar och blir sjuk kan både få behålla ditt studiestöd och få sjukpenning. För att få sjukpenning måste du tjäna minst 11 300 kronor om året. Läs mer om vad som gäller för att behålla ditt studiemedel under Om du studerar.

Kan man studera när man är sjukskriven?

Man kan, och får normalt inte, vara sjukskriven/arbetslös och studera samtidigt. Enbart om du har en sjukdom som riskerar längre sjukperioder under max 12 månader. Där kan ju du kvala in om läkaren kan tänka sig att skriva ett läkarutlåtande om det.

Du kan inte få studiemedel om du har obetalda återkrav för mer än ett kalenderhalvår. Om det finns synnerliga skäl kan du få studiemedel även om du inte skött återbetalningen. Prövningen är dock mycket sträng.

Vilket inkassobolag har CSN?

Vanliga inkassobolag

Alektum Group [email protected]
Axactor [email protected]
Collector Inkasso [email protected]
CSN [email protected]
CSN, hemutrustningslån [email protected]

Kan man få skuldsanering på tre år?

En skuldsanering gäller alltid i fem år från beslut om inledande, även om din betalningsplan är kortare. Sedan ska din skuldsanering vara slut. Men mycket kan hända under tiden. När skuldsaneringen är slut ska kreditupplysningsföretagen ta bort dina betalningsanmärkningar.

Måste man betala tillbaka studiebidrag?

Om du har fått pengar av CSN som du inte hade rätt till, måste du betala tillbaka dem. Då får du ett återkrav. Det kan exempelvis bero på att du har avbrutit dina studier eller haft ogiltig frånvaro. Här hittar du information om kostnader, regler och vad som händer om du inte betalar.

Share this post