Trendig

Hur gor man egen slamfarg?

Hur gör man egen slamfärg?

Blanda 2 ½ kilo finmalet vete- eller rågmjöl med några liter kallt vatten i ett mindre kärl. Rör blandningen till en slät och klumpfri smet. Häll därefter ner blandningen i det stora kärlet med kokande järnvitriol och vatten under omrörning.

Hur gör man Falu Rödfärg?

Utförande

  1. Rör ut 5 g rågmjöl och 1 g järnsulfat i 50 ml kallt vatten i en bägare.
  2. Koka sedan upp blandningen.
  3. Tillsätt den röda järnoxiden medan du rör om.
  4. Ser blandningen för tjock ut kan du späda med lite mer vatten.
  5. Dela din rödfärg på två kärl och blanda lite linolja i ena portionen.

Kan man måla med slamfärg inomhus?

kulturhantverkarna.se – MÅLA MED SLAMFÄRG. Slamfärg är ett härligt alternativ för fasader tillsammans med Linoljefärg på snickerier, knutbrädor, dörrar och fönster. Innehåller: Vatten, linolja, äkta pigment beroende på kulör, vitriol, såpa och mjöl.

Varför linolja i slamfärg?

Med linoljetillsats får slamfärgen delvis andra egenskaper. Den blir mörkare och grumsigare i kulören samtidigt som den får en större egen styrka. Problem kan uppstå när fasaden ska målas om, för då räcker det oftast inte bara med en torrborstning som för vanlig rödfärg.

Hur långt räcker 10 liter Falu Rödfärg?

Tumregel för färgåtgång (gäller både Falu Rödfärg och Falu Rödfärg Knut & Foder): Vid ommålning dividera antalet kvadratmeter med tre. 120 kvadratmeter kräver alltså 40 liter. Vid nymålning räkna med två strykningar.

Måste man Grundmåla innan Falu Rödfärg?

Nytt och obe- handlat virke grundmålar du en gång med Falu Rödfärg som har förtunnats med 10–20% vatten. Vänta minst ett dygn innan du färdigmålar med en strykning oför- tunnad färg. Tänk på att färgen ska arbetas in i virket i tunna skikt, måla inte för tjockt.

Kan jag måla över Falu Rödfärg?

Kan jag måla över den röda Falu Rödfärg Original med en annan kulör? Tekniskt sett går det bra men vi kan inte garantera att grundfärgen inte syns igenom. Det är viktigt att färgen har hunnit åldras och kritar innan man försöker måla över. Då gör man samma förarbete som vid vanlig ommålning.

Kan man måla med vanlig färg på Falu Rödfärg?

Varför linolja i Falu Rödfärg?

Pigmentet utgörs av Äkta Falu Rödfärgspigment, som förutom den röda järnoxiden också innehåller kiselsyra. För den som själv vill tillreda rödfärg anges två recept här. Numera tillsätts ofta linolja för att minska färgens smetning. Tillsatsen av olja bör vara högst 3-5 liter per 50 liter våt färg.

Share this post