Ny

Nar blommar svinmalla?

När blommar svinmålla?

Svinmållan blommar mellan juli och september med täta, fåbladiga blomgyttringar.

Kan kaniner äta svinmålla?

Om ditt djur har ätit växten Håll djuret under observation och kontakta veterinär om djuret uppvisar några symtom. Giftig vid konsumtion i stora mängder eller under lång tid.

Kan höns äta svinmålla?

Den är rik på järn, kalk och B-vitamin. Bladen kan tillagas som spenat i stuvningar mm. Stjälken kan förvällas som en sparris. Husdjur som höns och grisar älskar också den.

När skörda svinmålla?

Släkt med quinoa Plantan kan bli upp till en meter hög och hela växten är ätlig, men stjälkarna blir lite träiga efter blomningen, som inträffar sent i juli och håller på till september. Under sensommaren och hösten kan du plocka svinmållans frön genom att repa av dem från stänglarna.

Var växer svinmålla?

Svinmålla har ljusgröna, avlånga blad som kan skifta lite åt det gråa hållet. Denna envisa växt växer från Skåne ända upp till Norrbotten, gärna i och runt rabatter, och kan bli uppemot en meter hög. Ju högre den blir desto större blir också bladen.

När så Trädgårdsmålla?

Trädgårdsmålla

  1. SÅDD: Så på våren när jorden blivit lite uppvärmd och sedan i omgångar fram till juli, ca. 1 cm djupt.
  2. AVSTÅND: Ge plantorna mellan 20 och 50 cm i raden och håll minst 50 cm mellan raderna.
  3. SKÖRD: Knipsa eller klipp av blad allteftersom.
  4. FRÖ: Artiplex ca.

Hur många frön kan en stor svinmålla producera?

Varje planta producerar tusentals svarta frön. De är rika på protein, A-vitamin, kalcium och kalium. En annan nära besläktad växt som odlas särskilt för frönas skull är quinoa.

Kan nyttjas som spenat?

Kirskål kan förväxlas med Mästerrot. Denna är dock inte giftig men har blad med bredare bladflikar. Kirskål har dessutom fem bladpar medan mästerroten bara har tre. Kirskålen användes tidigare som grönsak och kan nyttjas på samma sätt som spenat, exempelvis i en sallad, paj eller soppa.

Share this post