Rekommendationer

Vad innebar en undervisning som ar responsiv pa barns lek?

Vad innebär en undervisning som är responsiv på barns lek?

Begreppet innebär att förskollärare deltar i barnens lek med ambitionen att utveckla barnens förståelse. Detta kan ske genom att förskollärarna tillför nya begrepp eller kulturella redskap i leken.

Vad är Lekresponsiv?

Ett av resultaten av forskningen är begreppet lekresponsiv undervisning som Niklas Pramling vill etablera. Det innebär att utforma en verksamhet som bidrar till att barn utvecklar nya lekar och nya lekroller och samtidigt lär sig om någonting som ligger utanför leken.

Vad är Lekram?

Det finns en tydlig gräns mellan vad som är lek och verkliga världen. Denna gräns kallas för lekram. Innanför ramen gäller de regler som satts upp för leken och utanför gäller andra regler. Lekramen kommer till genom att deltagarna kommunicerar att de befinner sig i leken eller kliver ur den (Jensen 2013, s.

Vad är responsiv undervisning?

Responsiv undervisning väver ihop planering och undervisning, baserat på kognitionsvetenskap och formativ bedömning. Den riktar sig främst till verksamma lärare på alla nivåer.

Vad innebär Lekresponsiv undervisning?

”Lekresponsiv undervisning.” I det begreppet har Cecilia Wallerstedt och hennes kollegor landat under arbetet med projektet ”Lekbaserad didaktik”. Undervisning som sker i lyhörd respons till leken, och där lärarna deltar och tillför både lärande och fantasi.

När sker undervisning i förskolan?

Undervisningen ska utgå från ett innehåll som är planerat eller uppstår spontant eftersom barns utveckling och lärande sker hela tiden. Förskollärare ska ansvara för det pedagogiska innehållet i undervisningen och för att det målinriktade arbetet främjar barns utveckling och lärande.

Vilka faktorer påverkar barns delaktighet och engagemang i undervisningen?

Forskning har visat att det finns flera påverkansfaktorer för barns delaktighet såsom barngruppens storlek samt personaltätheten på avdelningarna.

Vad säger Vygotskij om leken?

Vygotskij menar att i leken får barnen möjlighet till att använda sin fantasi för att uttrycka tankar och erfarenheter. Vygotskij tycker att det som är väsentligt är vad barnen gör i förskolan och inte vad det ”har i huvudet” (i Strandberg, 2007:11). Det betyder att aktiviteter leder barnen till lärande och utveckling.

Vad är styrd lek?

Lillemyr menar att den styrda leken är motsatsen till den fria leken. I den styrda leken är det de vuxna som styr och planerar leken. Knutsdotter Olofsson (1996) beskriver hur de gick från den styrda leken till den fria leken och vilken skillnad det blev på verksamheten och barnen.

Vilka utmaningar ställs du som förskollärare inför när undervisning bedrivs Lekresponsivt?

Frågan kvarstår dock om hur förskolan som institution för att främja barns lärande, utveckling och välbefinnande kan svara på utmaningen att bedriva undervisning (i någon form) utan att överge lek och temaarbete som organiserande principer för ett sådant främjande.

Vad innebär barns delaktighet?

Det tillhör barnets rättigheter att vara delaktig och bli lyssnad på i frågor som rör henne eller honom. Barn vill vara delaktiga i beslut som rör dem själva. Barn som ges möjlighet att vara delaktiga blir mer motiverade och intresserade i vardagliga situationer och får därmed en högre kontroll över sitt liv.

Vad är harts Delaktighetsstege?

Roger Harts modell från 1992 är den internationellt mest inflytelserika modellen för att förstå barns delaktighet. Den vill visa att barns delaktighet kan ske på flera nivåer och att barnets och den vuxnes roll kan skifta beroende på vilken nivå vi väljer för delaktighet.

Share this post