Rekommendationer

Nar beskara Sammetshortensia?

När beskära Sammetshortensia?

Sammetshortensia behöver mycket vatten och näring. Rotsystem är ytligt, så den är känslig för uttorkning, särskilt om den står soligt. Buskarna kan med tiden bli omfångsrika men tål att beskäras tillbaka kraftigt, vilket också ökar blomningen. Är tillväxten dålig, så häll på mera torvmull och gödsla.

Vad avgör färgen på hortensia?

SVAR: Färgen på hortensian kan ändra sig och vara allt från vit, rosa och röd till mörkare blå, eftersom blomman påverkas av ph-värdet i jorden. Ju lägre värde, desto surare jord. Ph 7 är neutralt och man mäter enklast med ett lackmuspapper, som finns på apoteket.

Hur behåller man hortensian blå?

Alla trädgårdshortensior ska ha en jord med ganska lågt pH-värde, men för att de blåa ska bevara sin blå färg vill den ha sur, kalkfattig jord. Ju lägre värde, desto surare jord. Du höjer pH-värdet genom att tillföra kalk och sänker det med svaga doser aluminiumsulfat.

Hur sköter jag Syrenhortensia?

Skötsel: En nyplanterad syrenhortensia behöver vattnas under torra veckor. Det kan ta tid innan en nyplanterad syrenhortensia börjar växa till sig. På våren kan en syrenhortensia till och med verka död, men det är ytterst sällan sant. Tillför lite gödsel och vänta på att det blir sommar.

Hur tar man hand om hortensia?

Så vattna rikligt och flödigt men se till att det inte står kvar restvatten i ytterkrukan, utan häll bort det. En hortensia kan behöva vattnas lite varje dag om luften är torr eller om den står så att solen kommer åt. Häll svag dos växtnäring, förslagsvis Blomsterlandets flytande krukväxtnäring, från vår till augusti.

När ska man gödsla syrenhortensia?

Gödsla på våren med rhododendrongödsel. Hortensior håller sig finast i något fuktig jord, tänk därför på att vattna torra perioder.

När flytta syrenhortensia?

Sen höst eller tidig vår är absolut bästa tiden att flytta växter i trädgården. Det krävs en del förarbete men samtidigt ökar detta förutsättningarna för att växterna ska klara omställningen och etablera sig på nya växtplatsen.

Är Trädgårdshortensia perenn?

Vill du ha en perenn trädgårdshortensia som blommor nästa år igen är det viktigt att du väljer en som klarar sig i din odlingszon. Forever&Ever är framtagen för att klara av kallare klimat. Den kan klara ner till -25 grader om den är nergrävd i jorden och beräknas klara sig i upp till zon 5 i Sverige.

Hur övervintra Trädgårdshortensia?

Klipp bort vissna blommor efterhand så håller sig plantan fin. Övervintra hortensian frostfritt eller nergrävd i jorden. Täck plantan med löv och grenar vintertid och beskär bara sparsamt.

Share this post