Populära

Kan man klippa ner rosenskara?

Kan man klippa ner rosenskära?

Du behöver inte toppa, det vill säga klippa av toppen på plantan, för att få en fin och tät planta. Men det skadar inte heller plantan utan kan göra att den förgrenar sig mer.

Kan man plantera rosenskära djupt?

Men ingen panik. Det fina med rosenskära är att den går att plantera ner djupare i jorden vid omplanteringen. De nya krukorna är ca 7 x7 cm och jag sätter ner den lilla plantan ända ner i botten och fyller på med jord upp till kanten.

När sår man Chokladblomma?

Både knölar och färdiga plantor av chokladblomma kan köpas i plantskolor på våren. Det går att förodla chokladskäran från frö, men plantorna tar tid att utvecklas och är inte lika robusta som de man köper färdiga. Plantera chokladskäran på en solig växtplats. Den trivs i lucker och näringsrik jord.

Hur toppa Jätteverbena?

sak är att man inte får glömma att toppa plantorna samtidigt, så att de förgrenar sig. Toppa dem långt ner, precis ovanför första eller andra bladparet. Men för all del – släng inte de små topparna du får, utan placera ner dem i en torvbrikett. Förhoppningsvis gror de där och du får fler plantor så småningom!

Hur plantera rosenskära?

I mars är det lagom att börja så rosenskära för drivning inomhus. Börja med att fylla krukor eller sålådor till 2/3 med planteringsjord. Fyll upp med såjord och släta till ytan samt spraya den med vatten för att hjälpa fröerna att få fäste i jorden.

Hur tätt plantera rosenskära?

Planteringsavstånd 20–40 cm. Man kan odla rosenskära själv från frö. Traditionellt sås den direkt på växtplatsen, men då börjar blomningen först i slutet av juli. Plantorna kan förkultiveras i mars-april.

Hur man Vinterförvarar en Chokladblomma?

Ställer den på frigolitskivor som värmer lite underifrån. Det kan bli minusgrader, men det verkar som den klarar det. Det viktiga är att inte vattna när den står kallt! Står den varmare så måste den ha lite vatten, men vill absolut inte få det blött kring rötterna när den är i vila.

Hur tar man frön från Chokladblomma?

Visst kan du ta frö om det blir mogna sådana. Spara torrt och svalt i papperspåse och förkultivera på våren, mars sådär. Men spara också knölarna som finns under jorden! Du kan ta in hela krukan helt enkelt, ha frostfritt och låt stå till våren.

Hur toppar man rosenskära?

Rosenskära blir finast om de toppas till exempel två bladpar upp på huvudstjälken. Då bildas nya skott i bladvecken och plantan blir otroligt buskig och fin med massor av blommor. Om du inte toppar bildas en blomma i toppen och sidoskotten växer inte fram lika snabbt.

Share this post