Rekommendationer

Vad ar Kiruna kand for?

Vad är Kiruna känd för?

Vad är Kiruna kommun känt för?

  • Treriksröset – Trelandspunkt där Sverige, Norge och Finland möts.
  • Börje Salming – ishockeyspelare.
  • Kiruna kyrka – en av Sveriges största träbyggnader.
  • Kirunagruvan.
  • Esrange – raketbas.
  • Ishotellet i Jukkasjärvi.
  • Abisko nationalpark.
  • Radiotjänst.

Vem grundade staden Kiruna?

Kiruna grundades år 1900, och Hjalmar Lundbohm räknas som dess grundare. Han var disponent vid gruvbolaget LKAB som påbörjade brytning av järnmalm i Kiirunavaara i slutet av 1890-talet.

Är staden Kiruna?

Den 23 december 1908 inrättades Kiruna municipalsamhälle inom Jukkasjärvi landskommun. 40 år senare, den 1 januari 1948 (enligt beslut den 24 oktober 1947), fick Kiruna stadsrättigheter och hela den ytmässigt stora landskommunen ombildades därmed till Kiruna stad, samtidigt som municipalsamhället upplöstes.

Är Kiruna Sveriges största stad?

Staden Kiruna ligger i Kiruna kommun i Norrbottens Län i Lappland i de nordligaste delarna av Sverige. Kiruna kommun har en folkmängd på drygt 23 000 invånare. Kiruna kommun är till ytan den största kommunen i Sverige.

Hur många invandrare bor i Kiruna?

Kiruna kommun hade 23 178 invånare år 2015, av dem var 2379 personer utrikesfödda.

När började flytten av Kiruna?

Nyheten sprids snabbt över världen. Historien om hur ett sådant modernt samhälle skulle komma att omvandlas börjar 2004, när Kiruna kommun skickade ut ett pressmeddelande med rubriken ”Vi ska flytta en stad”. Nyheten spred sig som en löpeld och snart var samhällsomvandlingen ett känt fenomen.

Varför flyttades Kiruna?

I över 100 år har järnmalmsbrytningen livnärt Kiruna. För att bereda plats för gruvan måste staden flyttas. Därför bygger Kiruna nu ett helt nytt centrum. Stadsflytten innebär samtidigt att en tredjedel av befolkningen måste flytta.

Hur mycket har Kiruna flyttats?

6 000 personer i stadskärnan måste flytta, vilket är hela 33 procent av centrala Kirunas befolkning. Alla kommuninvånare berörs dock på något sätt av stadsomvandlingen, eftersom många viktiga samhällsfunktioner finns i området.

Share this post