Populära

Vart kommer purjoloken ifran?

Vart kommer purjolöken ifrån?

Purjolök – Allium Porrum – tillhör lökfamiljen och anses härstamma från vildpurjon Kajpar som växer vild kring Medelhavet, men också på Öland och Gotland. Purjo odlades långt innan romartiden, men det var romarna som spred den över stora delar av Europa.

När har purjolök säsong?

Vår (april till juni) Svensk frukt och grönsaker i säsong på våren: Isbergssallad, kålrot, lök, morrötter, palsternacka, potatis, purjolök, rotselleri, rödbeta, salladskål, sparris, vitkål.

Var odlas purjolök?

Kan odlas i hela landet. Tillhör backlöksfamiljen, Alliaceae (lökväxter). Vildpurjon, kajpar, växer kring Medelhavet, Kaukasus och Irak. Vår egen kajp växer vild på Öland och Gotland.

När kom purjolök till Sverige?

Purjolök började odlas i Östra medelhavsområdet och har funnits sedan romartiden. Under medeltiden odlades purjolöken i hela Europa. Purjolöken har funnits i Sverige sedan 1400-talet och även om det inte har funnits några svenska sorter har den kontinuerligt odlats i köksträdgårdarna sedan dess.

Hur länge klarar sig purjolök?

Hållbarhet. Purjolökar kan förvaras gott och väl en månad i kylskåp. I rumstemperatur blir de torra efter några dagar. Det går också att torka purjolök för att spara den längre.

Vad är i säsong i juli?

Under juli är bland annat de svenska morötterna, blåbären och hallonen i säsong.

Kan man odla purjolök i Sverige?

Purjolök har en ganska lång utvecklingstid och bör därför förkultiveras inomhus eller i växthus. Den perfekta tiden att odla purjolök från fröer är februari i södra Sverige och mars i de norra delarna. Om man inte vill odla från frö så brukar man kunna köpa färdiga plantor på plantskolor längre in i säsongen.

Hur odlar jag purjolök?

SÅDD: Purjolök sås i februari – april inomhus eller i drivbänk i varm (20-25°C) jord. För att påskynda groningen kan fröna blötläggas i ljummet vatten ett dygn innan sådd. Torka av dem och så ca. 1 cm djupt och glest.

Varför är purjolök nyttigt?

Purjolök innehåller även den B-vitaminet folat som inte bara är viktig för kvinnor i fertil ålder. Alla behöver detta vitamin för att kunna nybilda celler som ska bygga upp kroppen. Purjolök innehåller även flera mineraler som kalium och kalcium. Kalium är bland annat viktig för blodtrycket och hjärtfunktionen.

Hur mycket kostar en purjolök?

Kl 1. Holland. 400 gram ungefärlig vikt. Jfr-pris 19.95 kr/kg.

Kan man äta gammal purjolök?

Hållbarhet. Purjolökar kan förvaras gott och väl en månad i kylskåp. I rumstemperatur blir de torra efter några dagar.

Share this post