Populära

Maste man Forvalla ramslok?

Måste man Förvälla ramslök?

”Ja, om du förväller den först” brukar jag svara. Det är lite synd då det ofta är smaken av den färska ramslöken man så gärna vill bevara för framtiden. Problemet med färskfryst ramslök är att den doftar skarpt och att det är en doft som sprider sig till övrig mat i frysen.

Hur ta hand om ramslök?

Bred ut blad av ramslök på ett bakplåtspapper på en plåt och ställ in i ugnen på ca 50-75 grader. Sätt en träslev i ugnsluckan för att släppa ut fukt och låt ramslöken torka i ugnen ca 2-3 timmar. Sedan kan den brytas ner i mindre blad/smul eller mixa till ett pulver och spara i tät burk i skafferiet.

Hur tillagar man ramslök?

Tillagning

  1. Skölj ramslöken och torka den torr med lite hushållspapper.
  2. Över element: Lägg bladen på ett eller två ugnsgaller med hushållspapper under.
  3. Torka ramslöksbladen i ca 24 timmar.
  4. I ugn: Lägg bladen på ett eller två ugnsgaller eller ugnsplåtar med bakplåtspapper under.

Kan jag frysa ramslök?

Fryst Ramslök Självklart kan man också frysa ramslök. Fördela ut bladen hela i fryspåsar eller strimla upp dem innan. Lägg i frysen och ta sedan efter behag under hela året. Perfekt för den som vill njuta av ramslökens underbara smak även när det är som mörkast i vårt avlånga land.

Får man plocka ramslök?

Snart slår den väldoftande örten ramslök ut runt om på Kinnekulle. De vita blommorna trivs framförallt på Munkängarna och bildar där ett blommande hav. Att plocka ramslöken i ett naturreservat är dock inte tillåtet.

När ska ramslöken plockas?

Ramslöken är vår första vårprimör. Hos oss i södra Skåne brukar de första ramslöksskotten titta upp bland höstlöven redan i februari. På övriga platser är det mer vanligt att de börjar komma upp i mars och april. Bladen kan skördas fram tilll juni, men det är de tidigaste späda bladen som är allra godast.

Hur torkar man ramslök bäst?

Gör så här:

  1. Tvätta alla bladen och låt dem torka.
  2. Lägg bladen på ett eller två ugnsgaller eller ugnsplåtar med bakplåtspapper under.
  3. Torka i ugnen på 100 grader i cirka 60 minuter, kontrollera bladen ordentligt, annars kan de stå på eftervärme.
  4. Hacka eller mortla sönder bladen och förvara torrt i en burk.

Hur förvarar jag ramslök?

Du kan förvara din Ramslök på olika vis. Antingen så torkar du den genom att du låter den ligga på köksdukar i ett soligt fönster i 2-3 dagar – smula sedan sönder den och förvara (torrt och mörkt) i tätslutande burkar med lock. Annars kan du hacka ramslöken och sedan frysa ner den i små fryspåsar.

Får man plocka ramslök i skogen?

Tänk på att ramslök inte får plockas i naturreservat.

Share this post