Frågor

Hur paverkas fostret av traning?

Hur påverkas fostret av träning?

Förutom att moderkakan växer snabbare och ger mer näring till fostret, frigörs dessutom endorfiner i mammans kropp, vilket är ett ”må bra-hormon” som även fostret får ta del av. Forskning visar också att en tränande mamma har större chans till förlossning utan allvarliga komplikationer.

Hur mycket träna gravid?

Idag vet vi bättre, och nu uppmanar allmänna rekommendationer, både i Sverige och internationellt, gravida kvinnor att träna både före, under och efter graviditeten. Både konditionsträning och muskelstärkande träning som regelrätt styrketräning.

Om mamman tränar på en nivå över 70 procent av maxVO2 finns en risk för att fostret antingen får takykardi eller bradykardi. Vid träning på en lägre ansträngningsnivå (motsva- rande jogging i lugnt prattempo) ses i allmänhet ingen påverkan på fostrets hjärtfrekvens [23].

Får man hoppa som gravid?

Hopp och studs – det är mer skonsamt att hoppa med båda fötterna än en i taget, för leder och för bäckenbotten. Undvik att hoppa upp eller ner från lådor samt sidvärts, då det är för slitsamt för dina leder. Även burpees går bort (om någon nu skulle vara sugen på dem under graviditeten).

Varför minskar risken för missfall efter vecka 12?

Det är ovanligt att få missfall efter vecka 12 och oftast beror missfallet då på en svaghet i livmoderhalsen. Efter vecka 22 räknas det inte längre som missfall utan som fosterdöd.

Kan man träna som vanligt när man är gravid?

Generellt sätt är det bra att röra på sig och träna upp kroppen. Men det finns vissa saker som kan vara bra att undvika när man är gravid. Här tipsar Anna Reinholds Landaeus, PT och expert på gravidträning, om några av dem. Att hålla igång och träna när man är gravid är bra.

Hur hårt kan man träna när man är gravid?

Du kan börja med träningspass som är 10–15 minuter. Träna 1–3 gånger i veckan till att börja med. Målet är att det ska bli 3 gånger per vecka. När det känns bra kan du öka tiden så att du tränar och rör på dig 30–45 minuter 3 gånger per vecka.

Share this post