Blogga

Vad hander om musslor dor ut?

Vad händer om musslor dör ut?

Åsa Strand förklarar att när det nu finns en art som kan ersätta blåmusslorna i de områden där de försvunnit så är den biologiska mångfalden i de marina ekosystemen inte lika hotade. Däremot påverkas fortfarande andra djur som lever på musslorna. Ejdern är en sjöfågel som till stor del lever på blåmusslor.

Hur gammal blir en mussla?

Flodpärlmusslan är ett av de ryggradslösa djur som blir allra äldst. Individer kan leva i över 100 år och den äldsta funna musslan var 256 år gammal.

Var är alla blåmusslor?

Blåmussla (Mytilus edulis) Blåmusslor förekommer längs hela svenska västkusten och ungefär upp till Åland på Ostkusten. De lever av att filtrera vatten i jakten på mikroskopiska växter och djur (plankton). Blåmusslor är ganska tåliga vad gäller både temperatur och salthalt.

Varför minskar blåmusslor?

Varför musslorna minskar är inte klarlagt, men Anna-Lisa Wrange som är forskare på Kristinebergs forskningscenter i Fiskebäckskil, säger till P4 Väst att det kan ha att göra med att musslorna (som är en kallvattenart) stressas av att vattnen blir varmare.

Vart kommer blåmusslor ifrån?

Utbredning. Blåmusslor finns naturligt vid kusterna i östra och västra Nordatlanten, samt i vattnen runt Japan. I Östersjön finns den, på djupare och därmed saltare vatten, till Bottniska viken. När salthalten i vattnet avtar blir blåmusslan småväxt.

Var växer musslor?

Musselodling

  • Musselodling.
  • Blåmusslor odlas huvudsakligen på rep eller nät i havet.
  • Odling sker främst längs västkusten eftersom musslorna växer snabbare och blir större i det saltare vattnet än vad de gör i Östersjön.

Får man plocka musslor på västkusten?

Under den senaste veckan har en alg som kan producera nervgift vuxit rejält längs västkusten och gifterna har ansamlats i mycket höga halter i musslor. Därför avråder nu Länsstyrelsen från att plocka och äta vilda musslor längs hela kusten.

Får man plocka blåmusslor?

Om du nu blivit sugen på att äta blåmusslor eller ostron, finns det flera sätt att hitta dem. Det enklaste är att gå till fiskaffären. Då vet du också att de är kontrollerade och säkra. Blåmusslor ingår i allemansrätten och du får plocka dem själv, men då ska du tänka på att du plockar på egen risk.

Share this post