Blogga

Vad innebar gestaltpsykologin?

Vad innebär gestaltpsykologin?

Gestaltpsykologi (av tyska: Gestaltpsychologie) är en psykologisk inriktning som menar att människan behöver förstå saker som helheter och som försöker beskriva sådana helheter utifrån deras gestaltkvaliteter.

Vad är Gestaltteori?

Gestalt utvecklades av Fritz och Laura Pearls på 1930-talet. Gestaltteorin har sin grund i psykoanalysen, zenbuddhismen, existentialismen, Wilhelm Reichs kroppsterapi och gestaltpsykologin. Gestaltteorin understryker betydelsen av att vara i nuet och att individen behöver medvetandegöras om sig själv och sitt beteende.

Vad är Gestaltlag för något ge exempel på en Gestaltlag?

Viktigt inom gestaltpsykologin är uppfattningen av rörelse, hur individer bedömer storlek samt tolkningen av färger. Det handlar alltså om hur vi organiserar våra upplevelser och ger dem mening. Man brukar tala om gestaltlagar som styr hur vi tolkar vår omgivning, alltså som styr vår perception.

Hur använder vi Gestaltlagarna för att förstå vad vi ser?

Gestaltlagar – de perceptionslagar som hjärnan följer för att kunna utrönja och förstå mönster bland inkommande stimuli. Närhetslagen – människan grupperar stimuli som ligger nära varandra. Likhetslagen – människan skapar helheter från likheter. Enhetslagen – människan kompletterar ofullständiga intryck.

Vad är filtrering och komplettering?

Vår hjärna använder sig av olika mekanismer som gör att viss information från omvärlden sorteras bort (filtrering) medan annan utebliven information läggs till (komplettering).

Vad är Närhetslagen?

Närhetslagen (Law of Proximity på engelska) går ut på att objekt först och främst grupperas efter närhet. De som ligger närmare varandra tolkar vi som sammanhörande. Att dela in objekt i mindre grupper gör det lättare för vår hjärna att bearbeta och tolka det vi upplever.

Vilka faktorer styr vår perception?

Vi sorterar sinnesintrycken medvetet eller omedvetet. Omedveten varseblivning innebär att vi upplever saker utan att veta om det. Detta kallas subliminal perception. Yttre faktorer styr vår uppmärksamhet= signalens (informationen) intensitet, storlek och avvikelse från andra signaler.

Share this post