Rekommendationer

Hur vaxer nasslor?

Hur växer nässlor?

De växer överallt, i synnerhet kring gamla jordbruksmarker och längs stengärdsgårdar där de trivs i den brukade markens närhet. Undvik att plocka nässlor kring gödselstackar eftersom brännässlor lagrar nitrater. Nässlorna växer rikligt runt ladugårdar och stengärdsgårdar.

Kan nässelvatten bli för gammalt?

Gör nytt nässelvatten efter ett par tre veckor, eftersom det kan bildas giftiga bakterier i gammalt nässelvatten som får stå länge.

Varför växer brännässlor?

Brännässlan är en flerårig art med, under jorden, övervintrande jordstammar som skjuter nya skott varje år. Jordstammen är rikt förgrenad och växer horisontellt i marken. Nässlan förökar sig både vegetativt genom jordstammarna men även med frön. Den växer i täta bestånd och kan sprida sig över stora ytor.

Vilken del på Brännässlan bränns?

Brännässlan bränner med små luddiga hår som finns på hela växten. Besvären går vanligtvis över av sig själv, men du kan behöva lindra med till exempel kylbalsam.

Hur länge håller nässelvatten?

Nässelvattnet kan börja användas redan efter 3–4 dygn, men är bäst efter ca 14 dagar, men det kan även sparas i flera månader. Det går bra att fylla på nässlor och vatten vartefter. Ett nässelvatten som stått i 14 dagar bör spädas – ta en del outspätt nässelvatten till nio delar vatten.

Hur ofta Nässelvattna?

Bästa tiden för vattning på bladen är en dag när det är fuktigt ute. Om man använder nässelvatten som tillskottsgödsel på marken spelar det inte så stor roll när man vattnar ut det, även om det är en fördel att göra det på morgonen. Det kan även vara bra att ge nyplanterade växter lite tillskottsnäring.

Är brännässlor farligt?

De allra flesta som har bränt sig på brännässlor behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv. Kontakta barnavårdscentralen, BVC, eller en vårdcentral om ditt barn är under två år och behöver lindra besvären efter att ha bränt sig. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Share this post