Frågor

Ar akne och finnar samma sak?

Är akne och finnar samma sak?

Akne är utslag som beror på inflammerade talgkörtlar. Akne kallas också finnar. Ofta kommer akne i ansiktet, på bröstet och på ryggen där du har flest talgkörtlar. Akne är vanligt och beror inte på dålig hygien.

Kan man få finnar av brun utan sol?

Genom att använda en brun utan sol för kroppen i ansiktet kommer din hud antagligen reagera med akne eftersom det är för starkt för den känsliga huden. Men oroa dig inte. Det finns brun utan sol-produkter som är speciellt framtagna för ansiktet och är lättare och mer skonsamma.

Varför får man finnar i pannan?

Akne i pannan är kopplad till matsmältningen och urinblåsan. Har man problem i dessa områden kan det bero på att magen är trög. Kika över din kost, ät mer grönt, minska intaget av fett och se till att dricka mer vatten.

Hur vet man att det är en finne?

Finnen kan vara allt från en liten gul upphöjning på hudens yta till en stor, röd, ömmande böld som går djupare ner i huden. Du kan få finnar var som helst på kroppen men de är vanligast i ansiktet, på ryggen och på bröstet eftersom det är där du har flest talgkörtlar.

Hur lång tid tar det innan brun utan sol syns?

Under användning kan man inte känna någon doft alls, men efter några timmar går det ändå att förnimma en lukt av brun utan sol.

Hur blir man av med finnar i pannan?

Tvätta dig en till två gånger om dagen med en mild tvål som inte torkar ut huden, eller med ansiktstvätt för fet och finnig hy. Om huden blir torr kan du smörja in dig med en fettfri gel. På apotek finns en receptfri, milt bakteriedödande kräm som innehåller propylenglykol och som är bra för torr hud.

När har man mest finnar?

Oftast går akne över efter tonåren men om du har mycket finnar ska du inte vänta på att det går över, eftersom du då kan få ärr. Om du testat receptfria läkemedel och de inte hjälper finns det mediciner som en läkare kan skriva ut. En del kan ha problem med finnar även när de är vuxna.

Får man mer finnar om man klämmer?

Du ska försöka låta bli att klämma finnarna eftersom talgkörteln kan skadas och inflammationen kan bli värre, vilket ökar risken att få ärr.

Vad händer om man inte klämmer finnar?

Sist men inte minst – kläm inte Att klämma en finne kan vara lockande, men det är oftast bäst att avstå då det finns en risk att den blir mer inflammerad och att ärr bildas i huden.

Share this post