Blogga

Varfor far man Akassa?

Varför får man Akassa?

A-kassan ger dig trygghet så att du slipper oroa dig även om det är osäkert på jobbet. Du kan få pengar om du inte längre får lön. Du kan få upp till 1 200 kronor om dagen i 300 ersättningsdagar. För att få ersättning som baseras på din lön behöver du uppfylla både arbetsvillkoret och medlemsvillkoret.

Hur lång tid tar det att få ersättning från a-kassa?

Väntetiden för att få beslut om rätt till ersättning och sin första utbetalning varierar mellan olika a-kassor. Hos de flesta tar det mellan två till tre veckor. Vissa har längre väntetider. Du kan själv påverka väntetiden genom att så snabbt som möjligt skicka in de handlingar som du ansvarar för.

Hur finansieras a-kassa?

Arbetslöshetskassorna har rätt till statsbidrag för kostnaderna för den ersättning som betalas ut enligt bestämmelserna i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring. Det finansieras genom arbetsmarknadsavgiften och en finansieringsavgift.

Vad händer om jag inte har a-kassa?

Om du blir arbetslös utan att vara medlem i en a-kassa kan du fortfarande ha rätt till en viss grundersättning. Grundersättningen betalas ut av Alfakassan på uppdrag av regeringen. Alfakassan är en fristående a-kassa som du även kan bli medlem i, men du måste inte vara medlem i Alfakassan för att få grundersättning.

Vad innebär det att ha a-kassa?

Vad är a-kassa? A-kassa är en arbetslöshetsförsäkring som är frivillig att teckna av alla som arbetar. Som medlem i en a-kassa får du ersättning varje dag du är arbetslös, en så kallad dagpenning. Du kan som mest få ersättning på 80 % av en lön upp till 33 000 kr per månad.

Vem betalar man a-kassa till?

Vem betalar för a-kassan? A-kassornas verksamhet finansieras via medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och av statsbidrag, så det är både du som privatperson men också arbetsgivarna och staten som betalar för att systemet ska finnas.

Vem betalar ut arbetslöshetsersättning?

En arbetslöshetskassa, a-kassa, har som främsta uppgift att administrera och betala ut arbetslöshetsersättning till personer som är arbetslösa.

Share this post