Allmänning

Vad ar Rejektvatten?

Vad är Rejektvatten?

Allmänt om rejektvatten Rejektvatten bildas vid avvattning av rötat slam. Kvävebelastningen till kommunala avloppsreningsverk motsvarar 12–14 g per person och dygn. 30–40 % av detta binds i suspenderat material i reningsprocessen och leds till slambehandlingen (Siegrist, 1996).

Vad är Kvävereducering?

Enligt ett regeringsbeslut 1987 skall kommunala avloppsreningsverk byggas ut med kvävereduktionssteg före 1995. Avsikten är att halvera avloppsvattnets kväveinnehåll genom denitrifikation.

Vad gör en Denitrifikationsbakterie?

Det finns s.k. denitrifikationsbakterier som gör detta: omvandlar nitrater till kvävgas. Denitrifikationsbakterier finns typiskt i dammar, träsk- och sumpmarker. Genom att omvandla nitrater till kvävgas, hjälper denitrifikationsbakterierna till att minska övergödningen av vattendrag och sjöar.

Vad innebär sedimentering?

Försedimentering. I försedimenteringen låter man de större partiklarna sedimentera. De sjunker då till botten och bildar ett slam. En bottenskrapa eller en konformad bassäng samlar upp slammet och för det vidare till slamhantering.

Vilka två produkter får vi ut från reningsverket?

Biologisk rening. Bakterier i den biologiska reningsbassängen renar vattnet från partiklar och ämnen i bajs, kiss och miljömärkta tvättmedel. I avloppsvattnet finns även kväve som är skadligt för hav och sjöar om för mycket släpps ut. Bakterierna kan omvandla kvävet i vattnet till luftkväve som är en gas vi andas.

Hur stort är ett reningsverk?

Reningen fortsätter sedan i 14 eftersedimenteringsbassänger (volym: 58 000 m³) och 7 luftningsbassänger (volym: 204 000 m³). Därefter släpps det renade vattnet ut i Saltsjön. Reningsverket kan rena upp till 370 000 m³/dygn.

Vilken roll har växter i kvävets kretslopp?

Kvävet ingår i många biologiska processer och är nödvändigt för livet på jorden. Det ingår i alla aminosyror, i många proteiner, och finns med i de baser som bygger upp nukleinsyror, till exempel DNA och RNA. Kvävet ingår i klorofyll, som växter använder i sin fotosyntes för att bilda näring och växa.

Vad är Nitrifikation?

oxidation av ammoniumjoner eller ammoniak till nitrit och nitrat under medverkan av bakterier. Processen sker framför allt i mark och vatten med god syretillförsel och har stor ekologisk betydelse i marken eftersom kvävet överförs till mycket lättrörliga joner, nitrat.

Share this post