Populära

Vad gor man som traarbetare?

Vad gör man som träarbetare?

Gjuta, bygga formar, lägga takpannor, montera snickerier och skåpinredning – många uppskattar den stora variationen som yrket ger. En träarbetare (fd snickare) kan vara med såväl tidigt som sent i byggprocessen.

Hur gör jag om jag vill bli snickare?

Utbildning till snickare kan du få på gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram inriktning husbyggnad. Efter gymnasieutbildningen arbetar du som lärling i ungefär två år och gör därefter ett yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt resultat får du ett yrkesbevis som träarbetare.

Vilka uppgifter har en snickare?

Du kan arbeta med allt från större byggprojekt till tillverkning av inredning och möbler. Snickare som arbetar med att bygga och renovera bostäder och andra lokaler kallas även för träarbetare. Det är den största yrkesgruppen inom byggbranschen och inom detta område finns det gott om jobb i hela landet.

Vad är en träarbetare?

Träarbetare är med från början och hela vägen i byggprocessen, tills ett bygge slutförs. De svarar för alla gjutformar och tillverkar alla träkonstruktioner som mellanväggar, takstolar etc. Även all snickeriinredning som fönster- och dörrkarmar, skåp med mera monterar träarbetaren och sätter på plats.

Är det brist på snickare?

Snickarna har ett bristindex på 4,37 för 2019. Och efterfrågan kommer fortsätta även de kommande åren. Enligt prognosen kommer det vara hög brist ända fram till 2024. En av alla snickare i landet är Jenny Sandman från Luleå.

Vad gör en snickare?

Att arbeta inom byggsektorn betyder att man deltar vid byggen av t. ex hus, fabriker, vägar och järnvägar. Man använder sig ofta av maskiner och olika avancerade hjälpmedel i sitt arbete, men om man är intresserad av äldre metoder och hantverk kan man specialisera sig och jobba med t.

Hur blir man lärling snickare?

När är man lärling? Lärling är du som gått klart en yrkesutbildning på gymnasiet, under en vuxenutbildning eller en arbetsmarknadsutbildning, men ännu inte fått yrkesbevis. Du har exempelvis gått Bygg- och anläggningsprogrammet eller VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet.

Hur många snickare finns det i Sverige?

Vanligaste yrken för män 2020

Yrke Antal Män Totalt antal
Träarbetare, snickare m.fl. 45 600 46 200
Butikssäljare, fackhandel 41 400 106 200
Maskinställare och maskinoperatörer, metallarbete 40 200 47 000
Fastighetsskötare 34 700 41 900

Share this post