Rekommendationer

Vad ledde upptackten av penicillinet till?

Vad ledde upptäckten av penicillinet till?

Det var så han hittade penicillin, världens första antibiotikum. Forskarna Ernst Chain och Howard Florey uppfann senare tekniken för att masstillverka antibiotika, och tillsammans med Fleming fick de Nobelpriset i medicin 1945. Antibiotika räddar miljontals liv varje år.

Vad innebär upptäckten av penicillin?

Från mögelsvampen (Penicillium notatum) lyckas Fleming få fram ett ämne som dödar ett flertal olika bakteriearter. Penicillinet är upptäckt och därmed det första antibiotiska preparatet. Antibiotika är idag samlingsnamnet för alla bakteriedödande ämnen producerade av mikroorganismer (t ex encelliga svampar).

Var kommer penicillin ifrån?

Mögelsvampen penicillium notatum ( = penicillium chrysogenum) är som art ursprungligen beskriven 1911 av en ung svensk, senare professor i farmakognosi, Richard Westling. Namnet ”penicillin” kom av Fleming att förknippas med en antibakteriell substans som producerades just av en mögelsvamp av släktet Penicillium.

Hur gjorde man innan penicillinet?

Under 1928 hade Alexander Fleming fokus på stafylokocker, en vanligt förekommande bakterie som orsakade bölder och utslag och som för patienter med försvagat immunförsvar kunde vara livshotande. Han gjorde en lång rad olika tester och odlade sina stafylokockbakterier på näringsplattor i så kallade petriskålar.

När kom antibiotika till Sverige?

Dess bakteriedödande effekt bekräftades i stora kliniska försök 1942. Massproduktion kom snart igång i USA och räddade tiotusentals allierade soldaters liv under andra världskriget. Den första behandlingen med penicillin i Sverige ägde rum på Sabbatsbergs sjukhus 1944.

Vad används före penicillin?

Makrolider. Makrolider påverkar i stort sett samma bakterier som penicilliner men har också effekt mot infektioner orsakade av bakterien mykoplasma, till exempel lunginflammation. Ibland används makrolider istället för penicillin vid penicillinallergi.

Share this post