Allmänning

Vad ar Primarjour?

Vad är Primärjour?

Primärjour – Vanligtvis legitimerad läkare, AT-läkare eller underläkare. Denna person är den som jobbar på fältet, dvs sköter jobbet. Mellanjour – Oftast ST-läkare eller specialistläkare. Finns också på plats på sjukhuset, agerar stöd åt primärjouren samt har en översikt över situationen och patienterna.

Vad får en icke legitimerad läkare göra?

kan starta egen verksamhet eller ta anställ- ning hos en vårdgivare. Ett särskilt förordnande innebär att en läkare som inte har legitimation får en behörighet att utöva läkaryrket för en viss tjänst under en viss tid. Läkaren kan inte utöva läkaryrket utanför förordnandets ram.

Hur många läkare på akuten?

I rapporten anger 40 procent av akutmottagningarna att icke-legitimerade läkare tjänstgjort ensamma på akutmottagningen. Några av akutmottagningarna uppger även att den enda närvarande läkarkompetensen på plats under natten vanligtvis utgörs av läkare som inte påbörjat sin specialisttjänstgöring.

Vad är en bakjour?

Bakjour har på uppdrag av verksamhetschef att ansvara för medicinsk ledning och arbetsmiljö inom aktuell verksamhet under jourtid. Verksamhetschefen ansvarar för att de läkare som arbetar som Bakjourer känner till och är väl införstådda med innehållet i denna rutin.

Vad innebär läkare med förordnande?

Ett särskilt förordnande är ett tidsbegränsat tillstånd att utöva läkaryrket i en viss tjänst för den som inte har läkarlegitimation. Det gäller exempelvis läkarstudenter som ska vikariera som underläkare eller läkare som är utbildade utanför EU och behöver göra praktisk tjänstgöring för att få svensk legitimation.

Vad är praktisk tjänstgöring?

Syftet med den praktiska tjänstgöringen är att göra en bedömning av lämpligheten för yrket och en fördjupad bedömning av kompetensen i en klinisk omgivning. Den som ska göra praktisk tjänstgöring måste ha klarat kunskapsprovet innan han eller hon kan påbörja tjänstgöringen.

Hur många dör på akuten?

Enligt studien är risken för dödsfall inom 30 dagar 8 procent högre när akutmottagningen är överbelastad jämfört med i normalläget. Det handlar om en statistisk överdödlighet på 125 dödsfall under de fem åren, alltså i snitt 25 dödsfall per år.

Share this post