Ny

Vilka amnen innehaller energidryck?

Vilka ämnen innehåller energidryck?

Vad är energidrycker? Koffein brukar vara gemensam nämnare för det som marknadsförs som energidrycker. Energidrycker är söta läskedrycker som oftast innehåller koffein, glukuronolakton, taurin och B-vitaminer, men variationerna är många.

Hur många dricker energidryck i Sverige?

Av de vuxna (18–65-åriga) deltagarna i undersökningen uppgav 30 % att de druckit energidryck under det föregående året. De vuxna drack i genomsnitt 2 liter energidrycker i månaden. Det var särskilt de 18–29-åriga unga vuxna som konsumerade energidrycker.

Vad gör energidryck?

En del som dricker mycket uppiggande drycker känner att de hela tiden behöver pigga upp sig med mer energidryck. Däremellan blir de trötta och energilösa. Det finns också en risk att du väljer att dricka energidrycker i stället för att äta bra mat. Det är bättre att äta hälsosam mat än att dricka energidryck.

Vem kom på energidryck?

1962 utvecklades den första energidrycken av ett läkemedelsföretag för att arbetarna i Japan skulle kunna arbeta långt in på nätterna. Drygt 20 år senare kom en österrikare hem från Thailand med drycken Red Bull men den gången var inte syftet att medicinera uttröttade arbetare.

Hur många energidrycker per vecka?

Enligt myndigheten ger en konsumtion av upp till 400 mg koffein per dag (motsvarande fem 250 ml burkar Red Bull eller fem koppar kaffe) inga hälsorisker för vuxna, friska människor.

Är det nyttigt att dricka energidrycker?

Med hjälp av vitaminer och mineraler marknadsförs energidrycker som hälsosamma. Det finns dock ingen positiv hälsoeffekt med extra tillförsel av vitaminer och mineraler i energidrycker då de flesta av oss får i oss tillräckligt via kosten. Inte minst om du tränar regelbundet och naturligt äter större mängder mat.

När uppfanns Energidricka?

Den första energidrycken lanserades i Japan på 60-talet och kom till Europa 1987 (EFSA, 2013a; Reissig, Strain & Griffiths, 2009). Den spred sig senare vidare till USA 1997.

https://www.youtube.com/watch?v=TNcWscWyoZU

Share this post