Trendig

Vilken del av vaxten gor man lakrits av?

Vilken del av växten gör man lakrits av?

Vanlig lakrits (sötlakrits) utvinns ur rötterna till ärtväxten Glycyrrhiza glabra (sötrot) och är ett potent sötningsmedel [8]. Den naturliga sötheten förklarar varför lakrits på livsmedelssidan används i till exempel godis och glass, samt i tuggtobak och som smaktillsats i läkemedel.

Vilka länder äter mest lakrits?

Salmiak är en typ av salt (även känt som ammoniumklorid) och detta tillsätts till lakrits för att tillverka saltlakrits. Vi svenskar älskar verkligen lakrits – framförallt saltlakrits. Vi svenskar äter uppskattningsvis 2 kg lakrits per person och år, vilket innebär att vi per capita äter mest lakrits av alla i världen!

Vad gör man lakrits av?

Kryddan lakrits kommer från lakritsrot (Glycyrrhiza glabra) som hör till familjen ärtväxter. Lakritsrot trivs i torrare klimat såsom runt medelhavsområdet, Kina, Iran och i vissa delar av Nordamerika och Australien.

När kom Lakrisal?

Lakrits eller salmiak i halstabletter är något som funnits i olika sorters halstabletter i Norden sedan 50-talet. Även rena hostmediciner som Quilla Simplex använder samma smakämnen.

Var kommer lakrits ifrån land?

Vart kommer lakrits godis ifrån?

Den används för minskad törst och därmed ökad uthållighet. Lakritsroten, som växer vilt i Medelhavsområdet, Ryssland, Kina och Iran, börjar odlas i Europa. Lakritsodlandet sprider sig till England. Men det är fortfarande Italien och Kalabrien som är lakritshandelns centrum.

Hur mycket lakrits äter svenskar?

Enligt statistiken äter svenskarna cirka ett kilo lakrits per person och år och 17 till 29 procent äter växten varje vecka. Men lakrits har inte endast negativa effekter. – Lakrits innehåller b-vitamin, oljor och antioxidanter som är bra för kroppen.

Vad innehåller sötlakrits?

Lakrits innehåller mellan 2-20% glycyrrhizinsyra, som är 50 – 200 gånger sötare än socker, vilket gör att den har en naturlig sötma. Lakrits smaksätts bland annat med anis, apelsin, mint eller annat innan den förpackas. En del lakrits blandas med gummi arabicum (kåda från akacieträdet) och blir till mjuka pastiller.

Är lakrits en krydda?

Den har använts mot hosta, problem med matsmältningen och katarr. Vi känner bäst till den som ett svart, blankt godis med salt-söt smak eller som krydda i brännvin. Men det vi känner igen som lakritssmak är ofta en kombination av flera kryddor och örter, där lakritsroten bara är en ingrediens.

Share this post