Rekommendationer

Vem var Siri Derkert gift med?

Vem var Siri Derkert gift med?

Siri Derkert hade tre barn: sonen Carlo med den finländske konstnären Valle Rosenberg samt döttrarna Liv (1918–38) och Sara (född 1920) med tecknaren och bokillustratören Bertil Lybeck. Med Lybeck var Siri Derkert gift mellan 1921 och 1925, men makarna levde inte tillsammans. Derkert är begravd på Lidingö kyrkogård.

Var kommer Hilma af Klint ifrån?

SolnaHilma af Klint / Födelseort (Karlbergs Slott)Solna utgörs av all bebyggelse inom Solna kommun som ingår i tätorterna Stockholm samt Upplands Väsby och Sollentuna. Wikipedia

Var bodde Hilma af Klint?

Hilma af Klint föds den 26 oktober 1862 på Karlbergs slott i Stockholm. Hon är dotter till kommendör Fredrik Victor af Klint och Mathilda Sontag och är det fjärde barnet av fem syskon. Familjen flyttar till Norrtullsgatan i Stockholm. Om somrarna bor de på släktgården Hanmora på Adelsö i Mälaren.

Vilka var de fem Hilma af Klint?

Hon ingick i en religiös grupp kallad De Fem. Hennes systematiska målningar kan sägas vara ”visuella representationer av komplexa filosofiska idéer och andliga begrepp”. Hilma af Klint är en av de konstnärer som först långt efter sin död uppmärksammats och fått erkännande.

Vilken ISM tillhörde Siri Derkert?

Siri Derkert hör till det svenska 1900-talets förgrundsgestalter inom konsten. Hennes tidiga kubistiska målningar kan räknas till den internationella modernismen. Det sena arbetet i Östermalmstorgs tunnelbanestation (1965) i Stockholm innebar en brytpunkt för gestaltningen av det offentliga rummet.

Vem äger Hilma af Klints tavlor?

Stiftelsen Hilma af Klints verk äger idag drygt tusen målningar och över 26 000 teckningar av konstnären.

När upptäcktes Hilma af Klint?

Hilma af Klint och hennes samtid. Hilma af Klint (1862-1944) debuterade på den internationella konstarenan med utställningen The Spiritual in Art: Abstract Paintings 1890–1985, som visades på Los Angeles County Museum of Art under vintern 1986.

När levde Hilma af Klint?

Hilma af Klint (1862–1944) var en radikal banbrytare för en konst som vände sig bort från den synliga verkligheten. Redan 1906 utvecklade hon ett abstrakt bildspråk.

Vilken konstform förknippar vi med Hilma af Klint?

En kvinnlig konstnär kring sekelskiftet 1900 Mellan 1882 och 1887 var hon elev vid Konstakademien. Efter studierna och fram till 1908 hade hon en ateljé vid Kungsträdgården i centrala Stockholm. Hon målade och ställde ut porträtt och landskap i naturalistisk stil.

Hur gammal blev Hilma af Klint?

81 år (1862–1944)Hilma af Klint / Dödsålder

Vilken stil målade Hilma af Klint?

Modernistisk konst
RealismAbstract art
Hilma af Klint/Rörelser

När blev Hilma af Klint känd?

Share this post