Allmänning

Vad ar orsaken till lungcancer?

Vad är orsaken till lungcancer?

Rökning bakom 80-90 procent av lungcancer Asbest och andra arbetsmiljöfaktorer har enligt beräkningarna betydelse för 10–20 procent av lungcancerfallen bland män, jämfört med en procent för kvinnor. Joniserande strålning, bland annat radon, uppskattas också l bakom 10–20 procent av all lungcancer.

Hur allvarligt är lungcancer?

Lungcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige och varje år insjuknar ca 4000 personer. Sjukdomen är ovanlig före 40 års ålder, de flesta är omkring 68 år gamla. Upptäcks tumören tidigt finns det stora chanser att bli frisk.

Hur upptäcktes din lungcancer?

Om din läkare misstänker lungcancer görs först och främst en lungröntgen där man oftast har möjlighet att se och upptäcka sjukdomen direkt på de röntgenbilder man tar fram och därigenom fastställa diagnos.

Vilket virus orsakar pneumoni?

Bakterier och virus Pneumokocker ligger bakom mer än hälften av alla lunginflammationer. Hos ungdomar och unga vuxna kan andra smittämnen vara vanligare, till exempel mykoplasma. Ibland kan andra vanliga bakterier orsaka lunginflammation.

Vad är atypisk pneumoni?

Atypisk pneumoni Mykoplasma-pneumoni har ett långsammare förlopp med huvudvärk, trötthet, låggradig feber och långdragen torrhosta. Legionella och ornitos ger svårare symtom med feber, allmänpåverkan, huvudvärk och förvirring.

Vilka är orsakerna till lungcancer?

Orsaker till lungcancer: luftföroreningar Luftföroreningar bidrar till utvecklingen av lungcancer. Föroreningar i luften, som dieselångor, kan leda till att vissa personer utvecklar denna sjukdom. Runt 5% av alla fall med lungcancer anses ha luftföroreningar som orsak.

Kan lungcancer ses på röntgen?

Lungcancer kan ofta ses på röntgen och diagnos bekräftas med hjälp av biopsi. Vanligtvis görs denna vid en bronkoskopiundersökning eller genom datortomografi-guidad biopsitagning. Behandling och prognos beror på cancertyp, hur spridd tumören är och patientens övriga hälsotillstånd. Med behandlingen är femårsöverlevnaden 13-14 %.

Vilken metod botar flest patienter med lungcancer?

Operation är den metod som botar flest patienter med lungcancer. Även strålbehandling kan användas i botande syfte ensamt eller tillsammans med cytostatika. Strålbehandling har speciell betydelse vid tillfällen då det är olämpligt att operera, till exempel vid dåligt allmäntillstånd, och ges då med höga doser.

Vem har flest dödsfall av lungcancer?

Lungcancer, som står för flest dödsfall av alla cancersjukdomar bland män och näst flest bland kvinnor (efter bröstcancer ), orsakar 1,2 miljoner dödsfall årligen i världen. De vanligaste symptomen på lungcancer är andfåddhet, hosta (och hemoptys ), och viktnedgång.

Share this post