Ny

Hur mycket angest ar normalt?

Hur mycket ångest är normalt?

Nära 30 % drabbas någon gång i livet av någon form av ångestsyndrom. Hälften av alla som drabbas av ett ångestsyndrom gör det redan innan 11 års ålder. Det kan kännas väldigt jobbigt att leva med ångest och många drar sig för att söka hjälp. Våga sök hjälp för din ångest, det finns god hjälp att få!

Hur känns stark ångest?

Viss ångest kan komma plötsligt utan att du förstår varför och kännas tydligt i kroppen. Du kan till exempel känna ett tryck över bröstet, få svårt att andas eller märka att hjärtat slår snabbt eller hårt. Du kan också känna dig yr och svag eller bli torr i munnen.

Kan man ha ångest en hel dag?

Reaktionen kan ibland kännas så stark att du tror att du ska svimma, tappa kontrollen eller till och med dö. Men det är inte farligt att ha ångest, och reaktionen går över av sig själv efter en stund. Att ofta och återkommande uppleva ångest under en längre tid kan däremot påverka livet väldigt mycket.

Hur kan du bli av med ångesten?

Många som har ångest vill snabbt bli av med de obehagliga känslorna. Men om du stannar kvar i ångesten kommer du att märka att den minskar efter en stund. När du får ångest kan du pröva att göra så här: Sätt dig på en stol och tryck ner fötterna i golvet eller marken och känn efter hur det känns.

Varför är ångest något fel på dig?

Ångest är inte ett tecken på att det är något fel på dig. Det är en naturlig reaktion på att någonting skrämmer dig. Symtomen du upplever beror på att hjärnan skickar signaler till kroppen. Kroppen gör sig redo att hantera situationen genom att öka mängden stresshormoner i blodet.

Har du långvarig ångest?

Långvarig ångest kan göra att du blir känsligare för stress, känner dig rastlös, otålig och lättirriterad. Du kan också få sömnsvårigheter. Om du använder alkohol eller droger för att lindra din ångest finns det en risk att du utvecklar ett beroende. Därför är det viktigt att du lär dig att hantera din ångest på andra sätt.

Share this post