Allmänning

Hur utvecklas man intellektuellt under ungdomstiden?

Hur utvecklas man intellektuellt under ungdomstiden?

Det är mycket som händer i ett barns utveckling, inte minst när det närmar sig tonåren. Hormonproduktionen ökar och hjärnan utvecklas, vilket gör det möjligt för barnet att tänka på andra sätt än tidigare.

När får barn samvete?

Barnet använder dig för att utvecklas Det är vanligt att känna sig osäker på hur du ska bemöta barnet och att få dåligt samvete för att du blir arg eller är inkonsekvent. Att barnet nu är mer medveten om vad hen själv tänker och känner betyder att du som förälder behöver ägna mer tid åt att förstå detta.

Vad händer i en 11 årings kropp?

De flesta barn i den här åldern intresserar sig för hur sina kroppar ser ut. Det är vanligt att barn i den här åldern utforskar kroppen, själv eller tillsammans med någon vän. De kan titta och jämföra sina kroppar, oftast handlar det om könsorganen och brösten. De kan också ta på sig själva och på varandra.

De söker sin identitet och sin vuxna roll och plats i samhället. De testar olika lösningar när det gäller identitet och livsstil. Det sker bland annat i fantasin och genom påverkan från kompisar, föräldrar, andra vuxna och från olika media. Tonåringen lär sig hur hen är, vilka behov hen har och hur hen vill vara.

Finns det några fördelar och nackdelar med att komma in tidigt i puberteten?

Men puberteten – och framför allt dess startpunkt – kan även få framtida psykosociala konsekvenser. En rad studier har visat att flickor som är bland de första i klassen att utvecklas oftare blir deprimerade, har sämre självbild, skolkar mer, oftare hamnar i kriminalitet, dricker mer alkohol…

Vilka faser i psykisk utveckling genomgår människan?

De tre första faserna kallas de pregenitala faserna och utgör i kronologisk ordning orala fasen, den anala fasen (som Freud även benämnde ”den sadistiskt-anala”) och den falliska fasen. Dessa tre följs sedan av en latensperiod som i sin tur följs av den genitala fasen.

Vad är dåligt med puberteten?

Att huden blir fetare kan göra till att du får finnar och pormaskar. Under puberteten kan du också få strimmor i huden, så kallade hudbristningar. Det beror på att huden sträcks ut snabbare än den hinner anpassa sig. På tjejkroppar är det vanligast med bristningar på brösten, höfterna och låren.

Vad kan orsaka för tidig pubertet?

Orsak. För tidig pubertet delas in i en central och en perifer typ som nämnt ovan. Den centrala orsaken är vanligast och beror på att utsöndringen av FSH och LH, en variant av könshormoner, påbörjas tidigare. Den perifera orsaken beror på att något annat i kroppen producerar könshormoner.

Vilka utvecklingsteorier finns det?

Några psykologiska utvecklingsteorier beskriver utveckling i form av faser som individen går igenom i vissa åldrar ett par exempel på sådana teorier är Freuds teori om den psykosexuella utvecklingen och Erik Eriksons teori om utvecklingskriser.

Share this post