Innehållsförteckning
Vilka kapitel Förutom kap 1 och 2 handlar om fritidshemmet?
Verksamheten omfattas av bestämmelser i kapitel 1–6 i lagen och fritidshemmet regleras särskilt i kapitel 14.11 Fritidshemmets syfte är att komplettera utbildningen i för skoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, same skolan och i de särskilda utbildningsformer som skolplikten kan fullgöras i.
Är elevhälsa hälso- och sjukvård?
Elevhälsan omfattar såväl medicinska, psykologiska, psykosociala som pedagogiska insatser. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har tillsynsansvar över elevhälsans hälso- och sjukvård och dess personal. Under 2014 genomfördes en tillsyn av elevhälsan i sju län med syfte att bedöma kvalitet och patientsäkerhet.
Vilka ingår i elevhälsan?
Elevhälsan ska omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. För de medicinska insatserna ska det finnas tillgång till skolläkare och skolsköterska. Eleverna ska också ha tillgång till psykolog och kurator samt personal med specialpedagogisk kompetens. Källa: 2 kapitlet 25 § skollagen.
Vilket specifikt ansvar har skolsköterskan i arbetet med barn med särskilda behov?
Elevhälsan ska arbeta förebyggande och hälsofrämjande och elevens utveckling mot målet ska stödjas. Utöver det hälsofrämjande och förebyggande arbetet har elevhälsan också ansvar över ett åtgärdande arbete kring skolans elever (Skollagen, 2010:800, Kapitel 2, 25 §).
Vad är central elevhälsa?
Central elevhälsa är en enhet inom barn- och utbildningsförvaltningen. Här arbetar skolsköterskor, kuratorer, psykologer, specialpedagoger och skolläkare. Vår uppgift är att stödja förskolor, pedagogisk omsorg, grund- och särskola i arbetet med elevhälsa.
Vem ingår i EHT?
I elevhälsan ingår rektor, skolläkare, skolsköterska, skolpsykolog, kurator och specialpedagog. Tillsammans ska de omfatta medicinsk, psykologisk, psykosocial och specialpedagogisk kompetens. Elevhälsan har sambandet mellan lärande och hälsa i fokus.
Vad är en Elevhälsoplan?
Elevhälsoarbetet ska innefattas i trygghetsarbetet, likabehandlingsarbetet och inkluderingsarbetet. Hälsofrämjande arbete för elever utgår från kunskap om vad som gör att barn utvecklas väl och mår bra. Hälsofrämjande arbete innebär att stärka eller att bibehålla människors fysiska, psykiska och sociala välbefinnande.