Trendig

Vad ar intim avstand?

Vad är intim avstånd?

Den intima zonen: 15-45 centimeter. I den kan bara personer som känslomässigt står oss mycket nära tränga in. Den personliga zonen: 46-122 centimeter. Det avstånd vi vill hålla på sociala tillställningar.

Hur zoner och avstånd till andra människor fungerar?

Familj, partner och riktigt nära vänner får komma innanför den intima zonen utan att det känns konstigt. Den sträcker sig ungefär en halvmeter utanför din kropp. Närmare än så vill vi sällan ha andra människor än dem.

Vad innebär personligt utrymme?

Det personliga utrymmet är en säkerhetsmarginal kring kroppen, det område som varje individ upplever som utsatt och vill skydda.

Vad är personlig zon?

När en person går innanför zon 3 så innebär det förhoppningsvis att vi känner en närmare relation med personen. Vi litar på den och anser att det är ok att personen i fråga står innanför zon 3. Ofta handlar det om personer vi träffar om och om igen och kan kalla vänner, bekanta samt till viss del säljare.

Vad är intima zonen?

Zon 4: 0,45 meter I den sista zonen, som också kallas för den intima zonen släpper vi bara in de personer vi har en riktigt nära relation med. Mycket goda vänner, sin partner, vissa släktingar, våra barn med mera.

Vad betyder personligt utrymme?

Vad är offentliga zonen?

Den offentliga zonen: 3,5 m – inom synavstånd (Ex. Föreläsa inför riktigt stor publik.) Man brukar säga att en förklaring till att vi reagerar med obehag om en person kliver oinbjuden allt för nära oss är att vårt intimaste revir, avsett endast för vänner och nära anhöriga (0 – 45 cm), invaderas.

Vad är Umgänges zon?

Ofta handlar det om personer vi träffar om och om igen och kan kalla vänner, bekanta samt till viss del säljare. I den sista zonen, som också kallas för den intima zonen släpper vi bara in de personer vi har en riktigt nära relation med.

Share this post