Allmänning

Nar var Kristallnatten och vad hande da?

När var Kristallnatten och vad hände då?

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 brändes och förstördes över 1 400 synagogor och bönehus. Omkring 7 500 judiska butiker fick skyltfönstren krossade, vandaliserades och plundrades. Även judiska bostäder vandaliserades. Judar misshandlades, mördades och många begick självmord i desperation.

Vad hände efter Kristallnatten?

Kristallnatten följdes av ökad ekonomisk och politisk förföljelse av judar och ses av historiker som inledningen till Förintelsen. Pogromen fick av tyskarna namnet Kristallnatten på grund av den mängd krossat glas som täckte gatorna dagen efter aktionen.

Varför firar Lucia i Sverige?

En festlig ljusfest. Den 13 december är magisk på något sätt. Då firar vi i Sverige minnet av en kvinna från den sicilianska staden Syracusa som blev kristen martyr redan år 304. Denna Sankta Lucia är en av grunderna till våra dagars ljusfest.

Vad beslutades vid Wannsee konferensen i januari 1942?

Den 20 januari 1942 sammankallade SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich ett antal ledare för olika tyska myndigheter till en konferens i Wannsee, strax utanför Berlin. Syftet med mötet var att dra upp riktlinjer och samordna organiseringen av massmordet på Europas judiska befolkning.

Vem var egentligen Sankta Lucia?

Vårt Luciafirande grundar sig på ett helgon, Lucia, en helig jungfru som på 200-talet levde i Syracusa på Sicilien. Enligt legenden var hon en varmt troende kristen och hon skänkte sin hemgift till de nödlidande på Sicilien. Detta sedan hennes mor tillfrisknat efter en svår sjukdom.

Var i världen firas Lucia?

Lucia

Luciatåg i Sverige 2007.
Typ Temadag
Geografi och firare Kristna kulturområden i hela världen Fenomenet starkt förknippat med Italien och Sverige.
Period Gammal tradition, i modern form sedan sent 1800-tal.
Anledning Lucias festdag Julianska kalenderns mörkaste natt på norra halvklotet

Vad ledde till Kristallnatten?

Det hände före kristallnatten Kristallnatten motiverades av nazisterna efter att en 17-årig polsk judisk pojke, Herschel Grynszpan, den 7 november 1938 hade skjutit den tyske legationssekreteraren, Ernst vom Rath, på Tysklands ambassad i Paris.

Vad hände med Tjeckoslovakien under andra världskriget?

Slovakiens självständighet var dock begränsad och de tjeckiska länderna Böhmen och Mähren var ockuperade av Tyskland under andra världskriget. Merparten av Tjeckoslovakien befriades 1945 av Röda armén, och det tjeckoslovakiska kommunistpartiet hade enligt vissa bedömare ett stort stöd bland befolkningen.

Share this post