Innehållsförteckning
Varför har Aralsjön minskat?
Forskning har visat att denna dramatiska minskning av Aralsjön beror på en expansion av bevattnat jordbruk i regionen. Framför allt har bomullsodling ökat mycket, men också veteodling, som nu är viktig för regionens matförsörjning.
Hur ser tillståndet för Aralsjön ut idag?
Idag är sjön uppdelad i flera mindre sjöar. Endast den nordligaste ”Lilla Aralsjön” får nu tillrinning av vatten och kan åter producera fisk. De övriga sjöarna har en så hög salthalt att de inte kan innehålla något liv.
Vad hände med Aralsjön?
När 1990-talet inleddes hade Aralsjön förlorat åttio procent av sitt vatten, sextio procent av sin yta. Avdunstningen hade gjort sjön saltare, läckande bekämpningsmedel från bomullsfälten hade förgiftat dess vatten. All fisk var för längesedan borta, fyrtiotusen människor hade blivit av med sin försörjning.
Vad har orsakat torrläggningen av Aralsjön?
Idag vet vi att torrläggningen av Aralsjön är en av världens största miljökatastrofer, ett misstag med förödande konsekvenser. Inte för alla förstås. Omledningen av vattnet gjorde Sovjetunionen till en av de ledande bomullsproducenterna i världen.
Finns Aralsjön kvar?
Att rädda hela Aralsjön ses av de flesta som omöjligt. Men det går att återskapa den norra delen i Kazakstan, som har dämt upp vattnet i sin del av Aralsjön och förbättrat tillflödet i Syr Darja till en kostnad av 86 miljoner dollar, varav den största delen lånats av Världsbanken. Därigenom har regionen fått nytt liv.
Vad gör man för att rädda Aralsjön?
På 1990-talet återstod bara en fjärdedel av Aralsjön och efter det har försöken att rädda den intensifierats. Kazakerna fick bidrag av Världsbanken och delade återstoden av sjön i två delar genom att bygga en damm.
Hur påverkades vattnet i Aralsjön när dess volym minskade?
I och med att Aralsjön är en saltsjö som saknar utlopp har den kraftiga minskningen av vattenmängd lett till att salthalten har ökat från 1 procent år 1960 till 9,2 procent år 2004. Den höga salthalten gjorde att nästan all fisk dog ut. Det kommersiella fisket minskade mellan 1960 och 1980 från 43430 ton till noll ton.
Hur kunde Aralsjön försvinna?
Försvinnandet av Aralsjön som ligger mellan Kazakstan och Uzbekistan är en av de största miljökatastroferna orsakad av klädindustrin. För de boende i närheten bidrog det bland annat till arbetslöshet, svåra hälsoproblem och förändrade årstider.
Hur går det med projekten som ska återskapa Aralsjön?
Nu försöker ett dammprojekt återskapa ett levande innanhav och på några år har man lyckats få vattennivån att stiga ett par meter. Det har gett hoppet tillbaka till fiskeindustrin. Bland annat exporteras fisk till Europa och det är inte omöjligt att i svenska butiker hitta gös som fångats i Aralsjön.
Vad som hände med Aralsjön efter dess tipping point?
b) Den västra delen av stora Aralsjön har hittills aldrig torrlagts, trots överutnyttjandet av vattnet. Det beror på att den ligger i en förkastningsspricka och därför är mycket djup. Men det finns exempel på andra sjöar och flodsystem som inte haft samma förutsättningar.
Hur ser framtiden ut för Aralsjön?
Aralsjöns framtid Hur ser framtiden ut för Aralsjön? Det verkar som att den södra, stora delen av sjön, som fick sitt vatten från Amu-Darja, kommer att vara försvunnen om 15-20 år. För den norra, avsnörda delen, som fick sitt vatten från Syr-Darja, finns det hopp om att den ska kunna stabiliseras och överleva.
Hur påverkar bomullsproduktionen miljön?
Så mycket som 29 000 liter vatten kan krävas för att producera ett kilo bomull! Det används även ofta stora mängder insekts- och ogräsdödande kemikalier. Ett kilo bomull räcker till fem till sex t-shirts. Konventionell bomullsodling har därmed en stor påverkan på sötvattnets kretslopp och dess biologiska mångfald.