Ny

Varfor har man hogt kreatinin?

Varför har man högt kreatinin?

Höga kreatininvärden i blodet kan bero på att du har en stor muskelmassa. Vätskebrist och uttorkning kan också göra att kreatininvärdet ökar. Kreatininvärdet stiger också om det finns stopp i urinvägarna, som vid njursten eller svår prostataförstoring, stiger också kreatininvärdet.

Vilka undersökningar är viktiga vid njursvikt?

Undersökning

  • Kreatinin. Du får ofta lämna ett blodprov som mäter halten av kreatinin i blodet.
  • Cystatin C. Du kan också få lämna ett blodprov som mäter halten av Cystatin C i blodet.
  • Iohexol.
  • Så går undersökningen till.
  • Ultraljud.
  • Ett vävnadsprov tas från njuren.
  • Du får stanna på sjukhuset ett dygn.

Hur gör sig kreatinin av med njurarna?

Kroppen gör sig av med kreatinin genom njurarna. Liksom många andra ämnen filtreras kreatinin ut i urinen. Det har gjort att kreatininvärdet i blodethar använts som en markör för njurarnas funktion. Det finns idag också andra blodprover som kan användas för att bedöma njurfunktionen.

Hur mycket kreatinin bildas i kroppen?

Det är musklernas energireserv. Hur mycket kreatinin som bildas i kroppen beror på hur stor muskelmassa du har. Om du har ätit mycket kött, särskilt kokt kött, kan det göra att kreatininvärdet tillfälligt ökar. Kroppen gör sig av med kreatinin genom njurarna. Liksom många andra ämnen filtreras kreatinin ut i urinen.

Vad är ett kreatininprov?

Ett kreatininprov ingår bland de prov som ofta tas vid olika slags läkarundersökningar och hälsokontroller. Provet tas för att få en uppfattning om njurarnasfunktion. Det kan göras i samband med utredningar av olika sjukdomar eller inför vissa undersökningar. Många läkemedel lämnar kroppen via njurarna.

Varför stiger kreatininvärdet?

Höga kreatininvärden i blodet kan bero på att du har en stor muskelmassa. Vätskebrist och uttorkningkan också göra att kreatininvärdet ökar. Kreatininvärdet stiger också om det finns stopp i urinvägarna, som vid njursten eller svår prostataförstoring, stiger också kreatininvärdet.

Share this post