Rekommendationer

Vem kan gora en anmalan till IVO?

Vem kan göra en anmälan till IVO?

Som privatperson kan du informera IVO om missförhållanden i hälso- och sjukvården eller inom socialtjänsten.

  • Jag är missnöjd med hälso- och sjukvård.
  • Jag är missnöjd med socialtjänst och LSS.
  • Frågor och svar för privatpersoner.

Vad utreder IVO?

IVO utreder anmälningar om allvarligare händelser inom vården där en patient i samband med hälso- och sjukvård har fått permanenta eller oföränderliga besvär, ett väsentligt ökat vårdbehov, eller där patienten avlidit.

Hur lång tid tar en IVO utredning?

Genomsnittlig handläggningstid för ansökan om nytt tillstånd är cirka 9 månader, och för ändringsansökningar gäller cirka 6 månader. Med handläggningstid menar vi tiden från det att avgiften för ansökan har betalats in till dess att IVO har skickat ett beslut.

Kan man anmäla anonymt till IVO?

Alla tips och all information sammanställs och blir en värdefull del av underlaget vid planering av vad IVO ska granska. Du kan även kontakta Upplysningstjänsten via telefon: 010-788 50 00. Det är frivilligt att lämna personuppgifter när du kontaktar oss. Vill du vara anonym ska du inte uppge dina personuppgifter.

Vilken nämnd prövar ärende om disciplinpåföljd inom hälso och sjukvårdens område?

13 § Frågor om disciplinpåföljd enligt denna lag prövas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Nämnden prövar även frågor som avses i 7–12 §§.

Vad krävs för att starta ett LSS boende?

Ha 30000 kronor till hands Tillståndsgivningen har hårdnat och är dyr. För några år sedan kunde man rekvirera ansökningsblanketter online, fylla i och skicka in. Jag har medverkat till flera sådana. Numera kostar en ansökan för LSS-boende 30000 kronor.

Enskilda personer, exempelvis patienter eller närstående till patienter, kan göra en anmälan till IVO och klaga på såväl verksamhet som personal inom hälso- och sjukvården. Men de ska först vända sig till den verksamhet som vårdat dem eller till patientnämnden.

Share this post