Blogga

Varfor blir jag slemmig i halsen nar jag atit?

Varför blir jag slemmig i halsen när jag ätit?

Magsaften är frätande och så länge den är i magsäcken, som är gjord för det, är det inget problem. När magmunnen inte håller tätt och den hamnar på andra ställen blir det problem. Kroppen bildar då slemmet för att försöka skydda slemhinnorna i halsen och matstrupen mot den sura magsaften som läcker upp från magen.

Är yoghurt slembildande?

Flera vetenskapliga studier har gjorts på området, men Christian Carrwik menar att ingen kunnat visa något samband mellan komjölk och slembildning i halsen. Inte heller har något samband kunnat påvisas för mjölk från får och get.

Varifrån kommer slemmet i halsen?

En vanlig orsak är förkylningar och andra infektioner i luftvägarna. Ofta finns slemmet kvar i flera veckor efter en förkylning. Du kan även få flera infektioner efter varandra som gör att slemmet aldrig riktigt försvinner. En annan orsak kan vara allergier, till exempel mot pollen, kvalster eller pälsdjur.

Varför hostar jag när jag ätit?

Vid gastroesofageal refluxsjukdom, GERD, kan du drabbas av halsbränna, sura uppstötningar och smärta i övre delen av magen. Du kan också uppleva symptom såsom hosta efter att du har ätit, att du hostar slem och blir hes. Symptomen kan lindras med exempelvis syrahämmande läkemedel.

Är mejeriprodukter slembildande?

Mjölk är INTE slembildande Att mjölk är slembildande är en seglivad myt som håller sig kvar och dyker upp med jämna mellanrum. Det finns inga vetenskapliga belägg för att mjölk skulle vara slembildande. Däremot kan mjölkens konsistens ge en sådan känsla i munnen – precis som när man dricker andra drycker.

Får rethosta när jag äter?

Om torrhosta/rethosta I ovanligare fall är torrhostan eller rethostan ett tecken på andra sjukdomar. Lunginflammation, astma och KOL (som är vanlig bland rökare) är exempel på sjukdomar som kan ge torrhosta. Vissa läkemedel kan också orsaka torrhosta.

Share this post