Rekommendationer

Hur uppstar egentligen diabetes?

Hur uppstår egentligen diabetes?

Den exakta orsaken till att typ 2-diabetes uppstår är inte känd, men risken att utveckla sjukdomen är ofta ärftlig och påverkas till stor del av hur du lever. Du som har övervikt eller fetma har ökad risk för insulinresistens och typ 2-diabetes.

Vad är diabetes och vad innebär det?

Diabetes är ett samlingsnamn för några sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet. Förutom typ 1-diabetes finns typ 2-diabetes och graviditetsdiabetes. Typ 1-diabetes utvecklas oftast när man är barn eller i tonåren, men du kan även få sjukdomen som vuxen.

Varför är diabetes vanligt?

Det finns en rad faktorer som spelar in och arvsanlag spelar en stor roll för risken att utveckla typ 2-diabetes. Andra faktorer som påverkar är övervikt, en inaktiv livsstil, stress och även hög ålder då risken för att utveckla typ 2-diabetes ökar ju äldre du blir.

Varför ökar diabetes i världen?

Ofta handlar det om urbefolkningar som mer och mer börjar leva en mer västerländsk livsstil med mindre fysisk aktivitet, mer skräpmat och mer övervikt/fetma. Av världsbefolkningen lever mer än två tredjedelar av alla diabetiker i städer. 75 procent av de drabbade är i arbetsför ålder.

Var är diabetes vanligast?

Tre länder ligger i toppen på listan över länder med flest vuxna som lever med typ 2-diabetes . Det är Kina, Indien och USA. De här tre länderna har också den högsta andelen människor över 65 år med diabetes.

Vilket land har flest diabetiker?

Vilket land har mest diabetes i världen?

Vilka länder har mest diabetes typ 1?

Drygt 40 000 av dem klassas som typ 1 diabetes, drygt 7 000 av dem är under 18 år. Varje år insjuknar ungefär 800 barn eller ungdomar i typ 1 diabetes. Sett till hur vanligt typ 1 diabetes är i förhållande till folkmängd toppar Finland listan. På andra plats kommer Kuwait och på tredje Sverige.

Share this post