Innehållsförteckning
Vad innebär Östersjöavtalet?
Östersjöavtalet (Memorandum of Understanding for the Transport of Dangerous Goods on Ro-Ro Ships in the Baltic) är ett multilateralt avtal för transport av förpackat farligt gods mellan Danmark, Tyskland, Polen, Finland, Estland, Lettland, Litauen och Sverige.
Vilken myndighet svarar för tillsyn av transport av farligt gods på väg?
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är tillståndsmyndighet för transporter av farligt gods på väg och järnväg. Transportstyrelsen är tillståndsmyndighet för sjö- och lufttransporter.
Vilket påstående är riktigt avseende nationella och internationella transporter?
Från och med 21/2 2022 ska artikel 8 i godsförordningen tillämpas på kombinerade transporter när den inledande eller avslutande vägtransportsträckan utförs i sin helhet inom Sverige. Detta betyder att kombinerade transporter begränsas på samma sätt som cabotagetransporter.
Vad menas med termen farligt gods?
Farligt gods är ett samlingsbegrepp för ämnen och föremål som kan orsaka skador på människor, miljö eller egendom, om de inte hanteras på rätt sätt under en transport.
Vilka har ansvar vid transport av farligt gods?
Vid transport av farligt gods är många aktörer inblandade. Därför är det särskilt viktigt att ange vem som har ansvar för vad. I ADRS och RIDS beskrivs de olika aktörernas skyldigheter. Som huvudaktörer räknas avsändare, trans portörer och mottagare.
Vem har ansvar vid transport av farligt gods?
Förare som transporterar farligt gods ska inneha förarintyg som är utfärdat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap eller annan behörig myndighet. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som föreskriver om regler för farligt gods på väg (ADR-S) i Sverige.
Vem utfärdar ett transporttillstånd som vissa utländska transportörer behöver i Sverige?
Transportstyrelsen är den myndighet i Sverige som utfärdar transporttillstånd till svenska transportörer som bedriver internationell yrkesmässig trafik.