Frågor

Varfor heter potatis potatis?

Varför heter potatis potatis?

För tio tusen år sedan odlade inkaindianerna ”papa”, som var en tålig gröda, högt uppe i Anderna. Potatisen gav makt och välstånd, man tillbad till och med en potatisgudinna, Axomama. På 1600-talet tog de spanska erövrarna potatisen till Europa där ”patatan” blev ”potato” och så småningom vår älskade potatis.

Var har potatisen sitt ursprung?

Som livsmedel. Potatis, som är en av världens viktigaste stapelfödor, har sitt ursprung i Sydamerika, där den har odlats sedan år 8000 f.Kr. Den ”upptäcktes” i Peru år 1530 av spanjoren Gonzalo Jiménez de Quesada som år 1539 förde den till Spanien.

Vad betyder potatis på tyska?

På tyska kom potatis nämligen att heta ”Grundbirnen” eller ”Erdbirnen” vilket möjligen är ursprunget till dess svenska motsvarigheter. Tron på att man hade att göra med en sötpotatis gav den detta namn på de flesta platser.

Vad var angreppet på potatisen av potatisbladmögel?

Angrepp på potatisen av potatisbladmögel ( oomyceten Phytophthora infestans) var en av orsakerna till de svältkatastrofer (på sina håll benämnda Svagåren) som inträffade i norra Europa i slutet av 1860-talet. Redan på 1840-talet drabbades Irland hårt, vilket föranledde en kraftig utvandring till Nordamerika.

https://www.youtube.com/watch?v=Yg-Pzq8fQb4

Varför heter det färskpotatis?

Det finns ingen skillnad mellan nypotatis och färskpotatis, det är enbart skördetiden som bestämmer namnet. Den potatis vi äter till midsommar kallas färskpotatis och sedan får den namnet nypotatis fram till den 30 september. Sedan är det potatis som kan förvaras kallt under hela vintern som gäller.

Vart kommer ordet potatis ifrån?

Etymologi: Av engelska potatoes, plural av potato, av spanska patata från taino batata (sötpotatis).

Varför kom potatisen till Sverige?

Potatis potatis potatis! Det började år 1724 då Jonas Alströmer anlade den första svenska potatisodlingen för matbruk på sina ägor i Alingsås. Han upptäckte potatisens många fördelar efter sin skörd, exempelvis som dess rika näringsvärde och möjligheter att omvandla och använda den i matlagning.

Vad menas med färskpotatis?

Med färskpotatis menas potatis som skördas före fullständig mognad, för försäljning direkt efter upptagning/skörd, vars skal enkelt kan avlägsnas utan skalning. Med sommarpotatis menas potatis som skördas skalmogen eller praktiskt taget skalmogen för försäljning direkt efter upptagning/skörd.

Är Färskpotatis nypotatis?

All potatis som skördas och säljs före den 30 september får nämligen kallas nypotatis eller färskpotatis. Färskpotatisen har skördats strax före fullständig mognad vilket innebär att knölarna är mindre och att skalet ännu inte hunnit bli särskilt tjockt.

Vem uppfann potatis?

Den som fått äran av att ha infört potatis i vårt land är dock i första hand Jonas Alströmer. På sin gård Nolhaga utanför Alingsås började han år 1724 att odla potatis. Han hade fört med sig potatisutsäde troligtvis från England.

Share this post