Frågor

Far man saga ner bjork?

Får man såga ner björk?

Jag har sågat ner björkar vid alla årstider. Om man fäller på senvinter fram till midsommar är risken/chansen, (beroende på vad man önskar…), mycket stor att trädet förblöder. Det kan rinna sav även på högsommaren, men inte så mycket och tunt som på våren. Alla träd som jag fällt efter midsommar har fått stubbskott.

Hur fälla björk?

Det finns två tillfällen att fälla björk för ved. 1 under vintern jan- feb i god tid innan tempen stiger och därmed saven. 2 När björken slagit ut fullt! Fäll bara trädet och låt det ligga, nu suger löven ut all fukta i veden vänta tills alla löv är vissna och torra innan man sågar av grenar.

Hugger man ned björken på senhösten/vintern/våren vet jag av egen erfarenhet att stubben savar, men jag brukar inte hugga björk på sommaren. En skogsman som hugger året runt vet nog. Lycka till!

Kan man toppa en björk?

Det går utmärkt att skära in björk. En del tycker att det blir fult, håller inte med om det sker i rätt sammanhang, Björk skall beskäras nu, juli,augusti,september (JAS). Björk tillhör de växter som ”blöder” och därför absolut inte ska beskäras på våren.

När kan man kapa björkar?

Beskärningstiden för björk är juli, augusti och september. Björk är ett rötkänsligt trädslag och därför bör man undvika att kapa större grenar.

Kan man Formklippa en björk?

Formklippningen bör du utföra på sommaren (juli-september) när björkarna är i tillväxt. Savstigningen är stark i björk vilket gör den olämplig att beskära och klippa på vintern och våren. Det går naturligtvis att formklippa även på vintern, men är inte lämpligt.

Kan man kapa en björk på mitten?

Vad som händer när man kapar en björk ”på mitten” beror på hur björken ”ser ut”, och vilken konkurrens från andra träd den är utsatt för. Troligen dör den inte på en gång, men på några års sikt kan den vara i farozonen.

Share this post